![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 30.09.2004 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam
problem jak w temacie, moglby mi ktos podsunac szypki latwy i przyjemny sposob na ztworzenie wlasnej biblioteki, miejsca w ktorym bym mogl wrzucic swoje wymyslone fukncje, a potem, juz we wlasciwej stronie .php zrobil bym cos w stylu #include biblioteka, i mialbym do nich dostep ? w podreczniku nie moge sie jakos doszukac takiej mozliwosci, mam nadzieje ze istnieje ;> pozdrufka hondziarz ![]() |
|
|
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 562 Pomógł: 15 Dołączył: 8.08.2003 Skąd: Denmark/Odense Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zobacz:
require_once" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual require" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual include_once" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual include" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual I: functions" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual oop" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual oop5" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual -------------------- Prank - for the fun. Mac - for the simplicity. Deviantart - for the kick.
Life is ours, We live it our way -- Metallica |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 657 Pomógł: 2 Dołączył: 15.08.2003 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w php.ini opcja include_dir
czy cos. wkladasz tam wszystkie swoje pliczki bibliotek php a potem w dowolnym skrypcie include('nazwa.php'); -------------------- |
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 562 Pomógł: 15 Dołączył: 8.08.2003 Skąd: Denmark/Odense Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Osobiście proponowałbym raczej require_once" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual - ale to detal
![]() Pozatym nawiasy nie są potrzebne ani w include ani w require - to nie są funkcje lecz tak zwane language constructs, można więc po prostu napsać require_once 'biblioteka.php';... -------------------- Prank - for the fun. Mac - for the simplicity. Deviantart - for the kick.
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 30.09.2004 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jesli sie myle to wyprowadzcie mnie prosze z bledu..
jesli uzyje funkcji include lub require to spowoduje ona poprostu wczytanie kodu znajdujacego sie w pliku-argumencie tej funkcji do mojego kodu....tymsamym jesli w pliku-argumencie bedzie zawartych 10 funkcji to wczyta je wszystkie i wykona, a nie o to mi chodzi. co do include_dir i php.ini niestety w tym przypadku nie mam do nich dostepu gdyz nie jestem adminem serwera i nie mam dostepu do tych podkatalogow pozdrawiam hondziarz |
|
|
![]() ![]()
|
|
Jeśli użyjesz include(_once) lub require(_once) to faktycznie - polecenie to wczyta całą zawartość podanego pliku. Ale jeśli plik zawierał będzie tylko funkcje lub klasy, to nic nie zostanie wyświetlone - a funkcji lub klas będziesz mógł używać tak jakbyś je zadeklarował w pliku wywołującym.
Konkludując, jeśli w include'owanym kodzie zawżesz tylko funkcje lub klasy, bez ich wywoływań, to nic sie nie wyświetli. -------------------- Prank - for the fun. Mac - for the simplicity. Deviantart - for the kick.
|
|
![]() ![]()
|
|
Cytat(bregovic @ 2004-11-07 23:03:42) Konkludując, jeśli w include'owanym kodzie zawżesz tylko funkcje lub klasy, bez ich wywoływań, to nic sie nie wyświetli. zgadza sie ![]() ![]() dzieki hondziarz |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 12:01 |