![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 23.01.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, zaczynam dopiero naukę w php. Rozpisuje sobie gotowe skrypt i staram sobie je tłumaczyć (zrozumieć). Mam problem z tym skryptem, który ma za zasadę generowanie hasła i wybierać losowe znaki.
Proszę sprawdzić czy moje rozumowanie jest prawidłowe.? Zastanawia mnie również $/Diu? jakie ma zadanie w tym kodzie. Wasze 'CENNE' i "poprawki" uwagi przydadzą mi się do pojęcia podstaw. Ten post edytował klasenton 23.01.2014, 12:31:41 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 292 Pomógł: 89 Dołączył: 27.12.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zaczynasz naukę PHP od programowania obiektowego i wyrażeń regularnych?
![]() Funkcja pass() nie generuje hasła. Przede wszystkim zauważ że funkcja zwraca tylo TRUE albo FALSE. Generalnie jej działanie opiera się na funkcji preg_match czyli funkcji sprawdzającej dany ciąg znaków pod kątem występowania pewnego wzorca. Wzorzec określony jest w jej pierwszym argumencie czyli: '/^(?=[a-z0-9_#@%\*-]*?[A-Z])... Jeśli chcesz wygenerować losowy ciąg znaków, zainteresuj się bardziej takimi funkcjami jak sha1(), time() i rand() - poczytaj co każda z nich robi i zastanów się jak to można odnieść do generowania losowego ciągu znaków. Cytat Zastanawia mnie również $/Diu? jakie ma zadanie w tym kodzie. Serio? Z całego tego ciągu: /^(?=[a-z0-9_#@%\*-]*?[A-Z])(?=[a-z0-9_#@%\*-]*?[a-z])(?=[a-z0-9_#@%\*-]*?[0-9])([a-z0-9_#@%\*-]{8,24})$/Diu - najbardziej Cie zastanawia co znaczy to $/Diu? Szacun ![]() Jeżeli faktycznie dopiero zaczynasz PHP to polecałbym jednak zacząć od podstaw. Wyrażenia regularne są ważne, ale raczej nie ma sensu od nich zaczynać "przygody" z PHP, bo szybko się może ona skończyć. -------------------- Zend Certified Engineer | Microsoft Certified Professional: Programming in HTML5 with JavaScript & CSS3 | Blog
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 23.01.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dzięki;) zmienne i funkcje znam składnie. Czyli w funkcji pass gdy zwraca nam true zostaje nam przypisane hasło z określonego wzorca ,a jeśli false co nam zwróci funkcja?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 292 Pomógł: 89 Dołączył: 27.12.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie, nie. Tak jak mówiłem, funkcja pass() sprawdza tylko czy dane hasło pasuje do określonego wzorca i zwraca TRUE jeśli tak, FALSE jeśli nie. Nic poza tym. Nie ma tam nigdzie przypisania hasła. Przypisanie następuje w konstruktorze kilka linijek wyżej.
-------------------- Zend Certified Engineer | Microsoft Certified Professional: Programming in HTML5 with JavaScript & CSS3 | Blog
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 550 Pomógł: 75 Dołączył: 5.06.2012 Skąd: Lębork Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Funkcja pass zwróci 0 (FALSE) w przypadku gdy hasło nie pasuje do wzorca, lub 1 (TRUE) gdy hasło pasuje do wzorca. I nic więcej Poczytaj o zmiennych logicznych
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 13:39 |