![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 50 Pomógł: 0 Dołączył: 30.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hej,
Może ktoś wspomoże mnie i naprowadzi jak rozwiązać taki mechanizm przerzucania danych: są trzy tabele: wgrywam przykładowe dane z pliku csv do tymczasowej tabeli "tmp" w bazie MySQL z polami: tabela 1 - "tmp":
pozostałe dwie tabele: tabela 2 - "firma":
tabela 3 - "model":
chcę teraz za pomocą php/mysql przerzucić dane z tabeli tymczasowej "tmp" do dwóch pozostałych tabel przy założeniu iż w dwóch pozostałych tabelach otrzymam dane które będą wyglądać tak: tabela 2 - "firma":
tabela 3 - "model":
w tabeli firma nie może być dwóch takich samych rekordów w polu : "model-zawsze_1" w tabeli model nie może być dwóch takich samych rekordów w polu : "model" id-auto - pole z nr id nadawanym automatycznie przez mysql. jeżeli w tabeli tymczasowej któreś pole będzie puste chciałbym aby taki rekord był przenoszony razem z nadanym juz polem "id-firma" do kolejnej tabeli do tzw. weryfikacji, które później będę mógł wyświetlić, edytować i zapisać w odpowiedniej już tabeli. nie bardzo mam pomysł jak się do tego zabrać w sensie, jak zbudować mechanizm który przerzucał by mi dane z tymczasowej tabeli do dwóch docelowych. Naprowadźcie mnie proszę na ścieżkę np: najpierw wyciągnij iloś potem zrób pętlę na to i to , jeżeli itd. rozwiązanie spróbuję jakoś wymyślić ale jakoś nie widzę od czego zacząć. dzięki i pozdrawiam Ten post edytował jaco1410 22.01.2014, 22:15:45 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 11:29 |