![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 194 Pomógł: 0 Dołączył: 22.09.2003 Skąd: Polska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Powiedzmy, że będą np. 3 pola TEXT o atrybucie NAME rozpoczynającym się na "cos", np. "cos1".
Jak teraz sprawdzić, ile jest takich pól TEXT:? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 335 Pomógł: 0 Dołączył: 15.11.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jesli potem dane z formularza przechodza do php to dane te masz w tablicy a tablice mozesz policzyc funkcja count...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 49 Pomógł: 0 Dołączył: 29.08.2004 Skąd: POLAND Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 194 Pomógł: 0 Dołączył: 22.09.2003 Skąd: Polska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dane nie przechodzą do php... Wszystko po stronie przeglądarki. Jest w JS funkcja do obliczenia, ile jest tych tablic (jak podał DeyV)?
Ten post edytował MP1 6.11.2004, 21:29:44 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 636 Pomógł: 0 Dołączył: 22.10.2003 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 636 Pomógł: 0 Dołączył: 22.10.2003 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod <html>
<head> <script type="text/javascript"> function ile( ajdi ) { inputs = document.getElementsByTagName('input'); for(i = 0, ilosc = 0; i < inputs.length; i++) { if(inputs[ i ].id.indexOf(ajdi) == 0 && inputs[ i ].type == 'text') { ilosc++; } } return ilosc; } </script> </head> <body> <form> <input type="text" id="cos1"> <input type="text" id="cos2"> <input type="text" id="cos3"> <input type="radio" id="cos4"> <input type="button" value="Ile?" onclick="alert(ile('cos'));"> </form> </body> </html> |
|
|
![]()
|
|
Ten skrypt obliczy, ile jest wogóle znaczników INPUT. Mi chodzi o pola, które mają ID "odp" z odpowiednią tablicą, np. "odp[0]".
Na pewno musi być coś do obliczania tablic. Znacie jakieś porządne kursy JS? |
|
|
![]()
|
|
Cytat(http://www.w3.org/TR/REC-html40/struct/global.html#adef-id) id = name [CS] This attribute assigns a name to an element. This name must be unique in a document. Ja to rozumiem tak, ze ID moze byc tylko jedno w danym dokumencie, a JS, zeby interpretowac to jako tablice potrzebowal by kilku takich samych ID, analogicznie jak w przypadku name. Cytat(MP1) Ten skrypt obliczy, ile jest wogóle znaczników INPUT. Mi chodzi o pola, które mają ID "odp" z odpowiednią tablicą, np. "odp[0]". Ten skrypt oblicza ilosc pol TEXT ktorych ID zaczyna sie na wartosc podana w argumencie. Tak wiec w takim przypadku - odp[0] tez bedzie dzialac. Skopiuj sobie ten skrypt i zamien tamte inputy na to - mi sie wydaje, ze dziala.. |
|
|
![]()
|
|
Kod function Dodaj() { todpusr=document.getElementsByTagName('input'); ileusr=0; for(i=0;i<todpusr.length;i++) { if(todpusr[i].id.indexOf('wys_pyt')==0 && todpusr[i].type=='text') { ileusr++; } } alert(ileusr); } Wychodzi 0. Czy nie zrobiłem błędów? |
|
|
![]()
|
|
Wyglada na to, ze nie. Taki kod zwraca 4, czyli prawidlowo.
|
|
|
![]()
|
|
Działa... Zmieniłem NAME na ID, choć nie wiem, czy php będzie to poprawnie interpretował.
ALE... Kod ileusr++; Nie wiem, dlaczego nie działa... Istnieje znacznik SPAN z odpowiednim ID.
ii=ileusr+1; document.getElementById("odp"+ii).innerHTML='<input type="text" id="odp'+ileusr+'" name="odp['+ileusr+']" />'; Ten post edytował MP1 10.11.2004, 18:28:53 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 18.09.2025 - 12:08 |