![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 58 Pomógł: 0 Dołączył: 8.10.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mam w sumie 3 pytanka, za odpowiedzi bede b. wdzieczny:
1. jak skonfigurować serwer (a moze wystarczy tylko w pliku php wpisac instrukcje), by zmienna przekazywana byla w postaci adresu (tak jak to jest na tym boardzie /zmienna1/zmienna2) 2. Sesje. Nie mam dostepu do pliku php.ini, jednak chce uzyc ini_set("XXX", 60); do ustawienia wartosci, tylko nie wiem co wstawic pod XXX, a na http://pl2.php.net/manual/pl/ref.session.php nie moge sie polapac. Chodzi mi o to, by serwer po 60 sekundach nieaktywnosci uzytkownika automatycznie zabijał mu sesje. no i jeszcze moze ktos bedzie znal HTML-a troche 3. HTML ... jaki kod zawrzeć w sekcji BODY strony do której wysłałem formularz POST, by refresh strony (F5) nie wysyłał spowrotem tego formularza POST, a tylko zwykłe GET bez parametrów. Ten post edytował atay 6.11.2004, 08:19:08 -------------------- atay
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
1. artykuł na php.pl - http://php.pl/index.php/phppl/artyku_y/pom.../przyjazne_urle
2. z tego co pamiętam, nie można tego ustawić przy pomocy ini_set (tj. według informacji z manuala teoretycznie jest to możliwe, jednak w przypadku większości konfiguracji to nie działa) 3. nie ma prostego sposobu. Najczęściej spotykanym rozwiażaniem jest napisanie skryptu php, który pobiera wszystkie dane z post, wykonuje niezbędne operacje na tych danych, a następnie przekierowywuje użytkownika na kolejną podstronę przy pomocy
Ważne jednak jest, by przed wywołaniem header nie wyświetlił się w przeglądarce żaden znak - nawet spacja... -------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 49 Pomógł: 0 Dołączył: 29.08.2004 Skąd: POLAND Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(atay @ 2004-11-06 07:18:51) 3. HTML ... jaki kod zawrzeć w sekcji BODY strony do której wysłałem formularz POST, by refresh strony (F5) nie wysyłał spowrotem tego formularza POST, a tylko zwykłe GET bez parametrów. Sprawdzić mógłbyś (skoro piszesz do tabeli), czy użytkownik o tym samym IP o tej samej przeglądarce w krótkim czasie nie przesyła do bazy tych samych danych.. (wiem, że to jest nie do końca doskonałe, ale chociaż w pewnym sensie uniemozliwi użytkownikowi wpisywanie podwójnie tych samych danych..) aczkolwiek pomysł przedpiścy oczywiście jest najlepszy :-) Tak np. działa to forum.. z tym wyjątkiem że tutaj pewnie jest Refresh zamiast location. pozdr. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 58 Pomógł: 0 Dołączył: 8.10.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
apropo punktu 2-giego - ini_set("session.cookie_lifetime", 1800); dziala jak nalezy
![]() za pozostaje odpowiedzi bardzo dziekuje, jednak pytania wciaz mam apropo punktu 1-szego i artykulu ktory mi dales. konkretnie dzial ForceType, bo adres plik.php/zmienna nie bardzo mi odpowiada, tak zeby pliki bez rozszerzen traktowal jako php. Jest napisane ze nalezy wziac edytowac plik .htaccess i moje pytanie tutaj: posiadam konto na serwerze nazwa.domena.pl i troche wiecej ludzi ma takie konta - czy moge miec swoj indywidulany plik .htaccess, ktory bede mogl edytowac ? czy jest to mozliwe ? chce napisac do admina, ale nie wiem czy jest to mozliwe, dlatego pytam. co do punktu 3-ciego to sposob fajny, niestety nie bardzo nadaje sie do tego co chce zrobic. Mam skrypt, ktory jest listingiem i panelem do zarzadzania plikami. W zmiennej post wysyla nazwy plikow do skasowania i haslo, by w nastepnym pliku przy kolejnym listingu na poczatku napisac, ktore pliki zostaly skasowane. Jesli wzialbym skasowal te pliki i odwolal sie do lisingu bez zadnych parametrow - nie dostane informacji czy plik zostal skasowany czy nie ... wiec ten sposob raczej odpada, bo taka informacja jest mi niezbedna. Ten post edytował atay 6.11.2004, 17:25:15 -------------------- atay
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
W takim razie zapisz sobie w sesji interesujący cię komunikat, przekieruj użytkownika na nową stronę, wyświetl i usuń komunikat.
Ja zazwyczaj właśnie tak to robię. -------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 193 Pomógł: 0 Dołączył: 14.09.2003 Skąd: Brodnica (koło Torunia) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
co do .htaccess - ma serwer wrzucasz plik .htaccess z tym co chcesz tam umieścić, np ForceType czy ErrorDocument ***
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
MoD - moje pytanie brzmiało trochę inaczej:
czy da się zrobić indywidualne pliki .htaccess na poszczególne konta na serwerze czy jest tylko jeden na wszystkie ? -------------------- atay
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 193 Pomógł: 0 Dołączył: 14.09.2003 Skąd: Brodnica (koło Torunia) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Da się zrobić indywidualne pliki .htaccess na poszczególne konta. Ja na www.tripod.lycos.co.uk zrobiłem własne strony błędów przez .htaccess
Ten post edytował MoD 7.11.2004, 11:59:47 -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 00:46 |