![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 29.10.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No to teraz walczę z regexami
![]() nie działa, bo pewnie stanowi jakiś niepośledni bełkot tylko ja o tym jeszcze nie wiem ![]() I czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć skąd taka forma zapisu:
Na moje oko to winno to wyglądać jakoś tak (tej powyższej formy nie rozumiem):
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 717 Pomógł: 0 Dołączył: 12.06.2002 Skąd: Wolsztyn..... Studia: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat No to teraz walczę z regexami ![]()
Cytat I czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć skąd taka forma zapisu:
Chodzi Ci zapewne o ten [^}]+ kawalek ? To dziala na takiej zasadzie,ze wylapuje wszystkie znaki oprocz (znak ^ oznacza w tym przypadku negacje) tych ktore sa umieszczone w nawiasie, w tym wypadku wszystko oprocz } -------------------- Brak czasu :/
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 29.10.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki wielkie, męczę się z tymi regexami już drugi dzień (próbuję system szablonów napisać), a wszystko przez to, że trudno znaleźć w necie jakieś wyczerpujące źródło informacji o nich (manual php odpada bo mam kłopoty ze zrozumieniem bardziej skomplikowanych terminów technicznych po ang.)
Cytat Chodzi Ci zapewne o ten [^}]+ kawalek ? To dziala na takiej zasadzie,ze wylapuje wszystkie znaki oprocz (znak ^ oznacza w tym przypadku negacje) tych ktore sa umieszczone w nawiasie, w tym wypadku wszystko oprocz } Dokładnie o to mi chodziło ![]() ![]()
Wyszukiwać "to coś" ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 717 Pomógł: 0 Dołączył: 12.06.2002 Skąd: Wolsztyn..... Studia: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat (manual php odpada bo mam kłopoty ze zrozumieniem bardziej skomplikowanych terminów technicznych po ang.) Pracuje nad tlumaczeniem (ze swoimi dodatkami) tej czesci manuala, bo uwazam go za swietne zrodlo informacji jesli chodzi o regexpy. Cytat Chciałem się jeszcze zapytać - w celach szkoleniowych, co jest nie tak w zapisie:
Wyglada w miare dobrze poza jednym szczegolem.. Znaki specjalne jak \n trzeba umieszczac w stringach umieszczonych w cudzyslowach, a nie apostrofach, zeby zostaly one poprawnie rozpoznane. Pozatym wszelkie {1} sa w tym wyrazeniu niepotrzebne, mozesz spokojnie sie ich pozbyc. Nawiasy w okolo INCLUDE oraz --> rowniez, jesli potrzebujesz wyciagnac tylko to co jest miedzy nimi. -------------------- Brak czasu :/
|
|
|
![]() ![]()
|
|
Cytat Pracuje nad tlumaczeniem (ze swoimi dodatkami) tej czesci manuala, bo uwazam go za swietne zrodlo informacji jesli chodzi o regexpy. W stu procentach popieram, nigdy za mało tego typu incjatyw - z tego co zdążyłem przejrzeć ta część manuala jest rzeczywiście dobrym źródłem informacji, nie leci po łebkach lecz wchodzi w szczegóły, dla mnie jednak, jak już wspomniałem, przeszkodą jest dość skomplikowana (jak dla mnie) terminologia w jęz. angielskim. Jeszcze raz dzięki za pomoc. I jeszcze jedna rzecz która mnie dziwi - właśnie odkryłem, iż to moje ostatnie wyrażenie:
Działa jeśli zrobię spację po pierwszym nawiasie (czyli wystarczy spacja? nie trzeba używać zanków specjalnych?). Ten post edytował Lame 6.11.2004, 00:35:02 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.07.2025 - 10:06 |