![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 283 Pomógł: 11 Dołączył: 11.10.2004 Skąd: 3c Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Jestem początkującym, właściwie to bardzo poczatkującym w XMLu i chciłbym się zapytać czy opłaca się tworzyć zwykłe witryny internetowe bez jakiś tam wyszukanych skryptów php w XMLu??
I drugie pytanko - zaczełm już sobie robic pierwsze testy XMLa i całość opieram o style css. I wszystko działa ok jak definiuje sobie w tych stylach ale (i tu pewnie coś czego nie pojmuje...) jak zrobić kolor tla odpowiadający kolorowi Body z Htmla? Jak w ogóle można stosować znaczniki z htmla w Xmlu? Bo np chcą zrobić jakis formularz czy ciokolwiek z zastosowaniem input czy linków... jak to najlepiej zrobić? |
|
|
![]()
|
|
Administrator PHPedia.pl Grupa: Developerzy Postów: 1 102 Pomógł: 2 Dołączył: 14.09.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
XML jest metajęzykiem, czyli językiem do opisu danych, jest uniwersalny więc można używać go do przesyłanie danych pomiędzy róźnymi platformami.
Cytat Jestem początkującym, właściwie to bardzo poczatkującym w XMLu i chciłbym się zapytać czy opłaca się tworzyć zwykłe witryny internetowe bez jakiś tam wyszukanych skryptów php w XMLu?? Lepiej postawić pytanie czy się opłaca używać XMLa ![]() Cytat I drugie pytanko - zaczełm już sobie robic pierwsze testy XMLa i całość opieram o style css. I wszystko działa ok jak definiuje sobie w tych stylach ale (i tu pewnie coś czego nie pojmuje...) jak zrobić kolor tla odpowiadający kolorowi Body z Htmla? Jak w ogóle można stosować znaczniki z htmla w Xmlu? Bo np chcą zrobić jakis formularz czy ciokolwiek z zastosowaniem input czy linków... jak to najlepiej zrobić? mylisz pojęcia, chodzi tobie chyba o XHTML, poszukaj na ten temat -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 636 Pomógł: 0 Dołączył: 22.10.2003 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(http://pl.wikipedia.org/wiki/XML) Obecnie większość przeglądarek WWW nie obsługuje jeszcze bezpośrednio XML-a, (choć częściowo jest już on obsługiwany przez Internet Explorer 6 oraz Operę i przeglądarki oparte na Gecko (np. Mozilla) ale możliwe jest już pisanie stron w XML-u, gdyż istnieją parsery tłumaczące XML na HTML lub XHTML pod warunkiem przestrzegania pewnych podstawowych reguł pisania dokumentu w XML. http://www.komputery-internet.net/xml/css_xml.php W xmlu da sie zrobic calkiem niezle wygladajace strony przykladem moze byc taka strona informacji o systemie jak sie kliknie Details w 3DMarku 2003 / 2005. Wyglada identycznie w IE6, Mozilli 1.6 i FF1.0PR. W Operze 7.23 jest sam tekst ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 283 Pomógł: 11 Dołączył: 11.10.2004 Skąd: 3c Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Dzieki za stronkę, ale nie rozumiem tam czegoś....
Cytat Można zmienić definicje DTD i dołączyć znaczniki HTML: <br /> i <p></p> - jest to jakieś wyjście, ale stanowczo odradzam, plik DTD nam się "pobabrze" niepotrzebnie i w konsekwencji cały dokument XML straci na czytelności i łatwo będzie popełnić błąd. Mam nadzieje, ze mnie dobrze zrozumiecie ![]() ---------------------- Cytat mylisz pojęcia, chodzi tobie chyba o XHTML, poszukaj na ten temat Nie - oczywiście miałem na myśli XML'a a nie Xhtmla.Cytat Lepiej postawić pytanie czy się opłaca używać XMLa No mozna i tak... Jak znacie jakies strony w XMLu to piszcie.. dzieki za odp. i Pozdrawiam Ten post edytował Volume 5.11.2004, 16:05:13 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 208 Pomógł: 0 Dołączył: 19.04.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
XSL?
|
|
|
![]()
|
|
Cytat Mam nadzieje, ze mnie dobrze zrozumiecie . Chodzi mi mianowice o te znaczniki których nie da się zdefiniować przy pomocy CSS. Czyli chcoćby "<INPUT>" czy "<TEXTAREA>" linki, albo kolor taki jaki otrzymujemy definiując background w Body - jak je można to ośągnąć nie stosując htmla? ALbo czy w ogóle można? a czy ktos zna odpowiedz na to pytanie??
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 220 Pomógł: 0 Dołączył: 20.02.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
XML to dane, CSS/XSLT to wygląd (formatowanie) tych danych.
-------------------- Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec - Woody Allen
/home/env: Apache 2.2 | PHP 5.2 | MySQL 5.1 | FreeBSD 8.0 | NetBeans 6.8 | symfony 1.4 |
|
|
![]()
|
|
tak - więc z tego wynika że nie da się robić witryn w xmlu a jedynie pojedyńcze stronki z tekstem ewentualnie uwizualowanym CSS'em albo Xslt tak?
Czyli w takim razie aby zrobić link należy wprowadzić znaczniki html do XML - jak to zrobic? |
|
|
![]()
|
|
Administrator PHPedia.pl Grupa: Developerzy Postów: 1 102 Pomógł: 2 Dołączył: 14.09.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Czyli w takim razie aby zrobić link należy wprowadzić znaczniki html do XML - jak to zrobic? jeżeli link jest statyczny ( nie zmienia sie ) to można dać w szablonie xsl, jeżeli zmienia się to musisz dane xmlowe przekształcić ( tez w szablonie ) -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Dobra... To się zapytam tak...
...zamierzam zrobić strone internetową, w czym lepiej to zrobić - w samym XMLu czy lepiej poprostu w XHTMLu? Wiem już co to były te index.xml które wynajdywałem na google - to były rss różnych stronek, których część graficzna została przedstawiona najczesciej w XHTMLu.. (nie wiem jeszcze po co w ogóle ten rss - o co w nim chodzi..) Poza tym przeglądając internet w poszukiwaniu stron napisanych XMLu i obitych jakimś stylem czy to CSS czy XSL nie znalazłem zbyt wiele - a konkretniej pisząc nie znalazłem ani jednej takiej strony... Zaczynm już się zastanawiać co jest grane? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 258 Pomógł: 16 Dołączył: 21.09.2004 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Właściwie sam sobie odpowiedziałeś. XML w założeniach nie powstał żeby tworzyć strony internetowe, ewentualnie aby generować jakieś jej części.
Więc podwijaj rękawy i zasuwaj w XHTMLu ![]() -------------------- -------------
------ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 254 Pomógł: 0 Dołączył: 30.12.2003 Skąd: Strzegom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
od kilku dni poszukuję informacji dotyczących Twojego zmartwienia, ale również i mnie nie udało się na ten temat wiele wyszukać. Wiem natomiast, że wspomniane przez Ciebie RSS`y możesz odczytywać przez specjalnie stworzone dla tego programy, np. z kilku stron, gdzie są rss`y w jednym programie.
Poniżej przedstawiam link do jednego z lepszych kursów XHTML jakie udało mi się wyszukać w sieci. Kurs XHTML -------------------- Bieganie jest tym co kocham najbardziej, jest dla mnie powietrzem w moich płucach, krwią płynącą w żyłach, dawką endorfin, źródłem szczęścia i celem samym w sobie... A w skrócie to jestem uzależniony od biegania.
primo gg1148730 |
|
|
![]()
|
|
Tak tez już dotarłem do tego kursu i rzeczywiście jest jednym z lepszych.
Dzieki wszystkim za zainteresowanie teamtem. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 29.06.2025 - 06:33 |