Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> Bardzo lamerskie pytanie...., XML...
Volume
post 5.11.2004, 01:53:33
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (10%)
X----

Jestem początkującym, właściwie to bardzo poczatkującym w XMLu i chciłbym się zapytać czy opłaca się tworzyć zwykłe witryny internetowe bez jakiś tam wyszukanych skryptów php w XMLu??
I drugie pytanko - zaczełm już sobie robic pierwsze testy XMLa i całość opieram o style css. I wszystko działa ok jak definiuje sobie w tych stylach ale (i tu pewnie coś czego nie pojmuje...) jak zrobić kolor tla odpowiadający kolorowi Body z Htmla? Jak w ogóle można stosować znaczniki z htmla w Xmlu? Bo np chcą zrobić jakis formularz czy ciokolwiek z zastosowaniem input czy linków... jak to najlepiej zrobić?
Go to the top of the page
+Quote Post
bela
post 5.11.2004, 14:16:42
Post #2

Administrator PHPedia.pl

Grupa: Developerzy

Ostrzeżenie: (0%)
-----

XML jest metajęzykiem, czyli językiem do opisu danych, jest uniwersalny więc można używać go do przesyłanie danych pomiędzy róźnymi platformami.

Cytat
Jestem początkującym, właściwie to bardzo poczatkującym w XMLu i chciłbym się zapytać czy opłaca się tworzyć zwykłe witryny internetowe bez jakiś tam wyszukanych skryptów php w XMLu??

Lepiej postawić pytanie czy się opłaca używać XMLa winksmiley.jpg

Cytat
I drugie pytanko - zaczełm już sobie robic pierwsze testy XMLa i całość opieram o style css. I wszystko działa ok jak definiuje sobie w tych stylach ale (i tu pewnie coś czego nie pojmuje...) jak zrobić kolor tla odpowiadający kolorowi Body z Htmla? Jak w ogóle można stosować znaczniki z htmla w Xmlu? Bo np chcą zrobić jakis formularz czy ciokolwiek z zastosowaniem input czy linków... jak to najlepiej zrobić?

mylisz pojęcia, chodzi tobie chyba o XHTML, poszukaj na ten temat

--------------------
+Quote Post
Paul
post 5.11.2004, 14:43:51
Post #3

-----

Cytat(http://pl.wikipedia.org/wiki/XML)
Obecnie większość przeglądarek WWW nie obsługuje jeszcze bezpośrednio XML-a, (choć częściowo jest już on obsługiwany przez Internet Explorer 6 oraz Operę i przeglądarki oparte na Gecko (np. Mozilla) ale możliwe jest już pisanie stron w XML-u, gdyż istnieją parsery tłumaczące XML na HTML lub XHTML pod warunkiem przestrzegania pewnych podstawowych reguł pisania dokumentu w XML.

http://www.komputery-internet.net/xml/css_xml.php

W xmlu da sie zrobic calkiem niezle wygladajace strony przykladem moze byc taka strona informacji o systemie jak sie kliknie Details w 3DMarku 2003 / 2005. Wyglada identycznie w IE6, Mozilli 1.6 i FF1.0PR. W Operze 7.23 jest sam tekst smile.gif
+Quote Post
Volume
post 5.11.2004, 16:04:17
Post #4

X----

Dzieki za stronkę, ale nie rozumiem tam czegoś....

Cytat
Można zmienić definicje DTD i dołączyć znaczniki HTML: <br /> i <p></p> - jest to jakieś wyjście, ale stanowczo odradzam, plik DTD nam się "pobabrze" niepotrzebnie i w konsekwencji cały dokument XML straci na czytelności i łatwo będzie popełnić błąd.

Mam nadzieje, ze mnie dobrze zrozumiecie winksmiley.jpg. Chodzi mi mianowice o te znaczniki których nie da się zdefiniować przy pomocy CSS. Czyli chcoćby "<INPUT>" czy "<TEXTAREA>" linki, albo kolor taki jaki otrzymujemy definiując background w Body - jak je można to ośągnąć nie stosując htmla? ALbo czy w ogóle można?
----------------------
Cytat
mylisz pojęcia, chodzi tobie chyba o XHTML, poszukaj na ten temat
Nie - oczywiście miałem na myśli XML'a a nie Xhtmla.

Cytat
Lepiej postawić pytanie czy się opłaca używać XMLa

No mozna i tak...

Jak znacie jakies strony w XMLu to piszcie..

dzieki za odp. i Pozdrawiam

Ten post edytował Volume 5.11.2004, 16:05:13
+Quote Post
Wankster
post 7.11.2004, 01:28:34
Post #5

-----

XSL?
+Quote Post
Volume
post 7.11.2004, 23:37:07
Post #6

X----

Cytat
Mam nadzieje, ze mnie dobrze zrozumiecie . Chodzi mi mianowice o te znaczniki których nie da się zdefiniować przy pomocy CSS. Czyli chcoćby "<INPUT>" czy "<TEXTAREA>" linki, albo kolor taki jaki otrzymujemy definiując background w Body - jak je można to ośągnąć nie stosując htmla? ALbo czy w ogóle można?
a czy ktos zna odpowiedz na to pytanie??
+Quote Post
escaflowne
post 8.11.2004, 10:24:42
Post #7

-----

XML to dane, CSS/XSLT to wygląd (formatowanie) tych danych.

--------------------
Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec - Woody Allen
/home/env: Apache 2.2 | PHP 5.2 | MySQL 5.1 | FreeBSD 8.0 | NetBeans 6.8 | symfony 1.4
+Quote Post
Volume
post 8.11.2004, 14:52:20
Post #8

X----

tak - więc z tego wynika że nie da się robić witryn w xmlu a jedynie pojedyńcze stronki z tekstem ewentualnie uwizualowanym CSS'em albo Xslt tak?

Czyli w takim razie aby zrobić link należy wprowadzić znaczniki html do XML - jak to zrobic?
+Quote Post
bela
post 8.11.2004, 15:44:15
Post #9

Administrator PHPedia.pl

Grupa: Developerzy

-----

Cytat
Czyli w takim razie aby zrobić link należy wprowadzić znaczniki html do XML - jak to zrobic?

jeżeli link jest statyczny ( nie zmienia sie ) to można dać w szablonie xsl, jeżeli zmienia się to musisz dane xmlowe przekształcić ( tez w szablonie )

--------------------
+Quote Post
Volume
post 9.11.2004, 01:33:20
Post #10

X----

Dobra... To się zapytam tak...

...zamierzam zrobić strone internetową, w czym lepiej to zrobić - w samym XMLu czy lepiej poprostu w XHTMLu?

Wiem już co to były te index.xml które wynajdywałem na google - to były rss różnych stronek, których część graficzna została przedstawiona najczesciej w XHTMLu.. (nie wiem jeszcze po co w ogóle ten rss - o co w nim chodzi..)

Poza tym przeglądając internet w poszukiwaniu stron napisanych XMLu i obitych jakimś stylem czy to CSS czy XSL nie znalazłem zbyt wiele - a konkretniej pisząc nie znalazłem ani jednej takiej strony...

Zaczynm już się zastanawiać co jest grane?
+Quote Post
revyag
post 9.11.2004, 14:26:13
Post #11

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

Właściwie sam sobie odpowiedziałeś. XML w założeniach nie powstał żeby tworzyć strony internetowe, ewentualnie aby generować jakieś jej części.
Więc podwijaj rękawy i zasuwaj w XHTMLu biggrin.gif

--------------------
-------------

------
+Quote Post
primo
post 9.11.2004, 23:02:51
Post #12

-----

od kilku dni poszukuję informacji dotyczących Twojego zmartwienia, ale również i mnie nie udało się na ten temat wiele wyszukać. Wiem natomiast, że wspomniane przez Ciebie RSS`y możesz odczytywać przez specjalnie stworzone dla tego programy, np. z kilku stron, gdzie są rss`y w jednym programie.
Poniżej przedstawiam link do jednego z lepszych kursów XHTML jakie udało mi się wyszukać w sieci.

Kurs XHTML

--------------------
Bieganie jest tym co kocham najbardziej, jest dla mnie powietrzem w moich płucach, krwią płynącą w żyłach, dawką endorfin, źródłem szczęścia i celem samym w sobie... A w skrócie to jestem uzależniony od biegania.
primo
gg1148730
+Quote Post
Volume
post 10.11.2004, 00:10:28
Post #13

X----

Tak tez już dotarłem do tego kursu i rzeczywiście jest jednym z lepszych.
Dzieki wszystkim za zainteresowanie teamtem.
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 29.06.2025 - 06:33