![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 197 Pomógł: 24 Dołączył: 22.11.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Do tej pory do zabezpieczenia przed ściąganiem maila, czy nr telefonu używałem jakiegoś prostego JS, by danych tych nie było wprost w kodzie HTML, tylko by generował to JS.
Tymczasem dzisiaj odkryłem, że zarówno nr telefonu i mail normalnie widnieje w wynikach wyszukiwania google. Chyba się coś zmieniło, bo wcześniej tego nie znajdował. A stosowałem proste sztuczki typu document.write jak i umieszczenie treści przez .html w jQuery. Obie te treści google znalazło i wstawiło w wyniki. Gdybym jednak chciał to obejść, to jak? Opóźnienie po wczytaniu? Chodzi naturalnie o to, by użytkownik nie miał żadnych utrudnień w odnalezieniu tych danych a jednak by scrappery miały jakoś pod górkę. |
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 824 Pomógł: 106 Dołączył: 14.03.2012 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jaka mam wpisac fraze zeby to znaleźć?
Moze google powiazalo jakies informacje a nie odczytalo bezposrednio tam gdzie myslisz -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 578 Pomógł: 69 Dołączył: 15.04.2007 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja mam maile w obrazku..
Jeśli nie chcesz utrudniać użytkownikom to tylko zamień małpę na obrazek. Numer telefonu może być w obrazku bo i tak go przepisują do telefonu. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 350 Pomógł: 512 Dołączył: 4.01.2009 Skąd: Wrocław / Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Czy google nauczyło się czytać JS? Raczej tak - już wczęśniej czytałem gdzieś, że boty Google zaczynają sobie radzić z JS czy flash-em. Nie jest to w 100% pewne info, ale prawdopodobnie tak jest. Co do dalszej części Twojego pytania to już Ci odpowiedział ~timon27 . Tak naprawdę pomału nie ma już dobrych sposobów na Google. Boty widzą to co człowiek i musisz się z tym pogodzić, gdyby tak nie było to w internecie znalazłoby się sporo syfu( już jest, a tak to by top 10 był już całkiem niezgodny z rzeczywistością ) Ten post edytował kamil4u 6.01.2014, 20:13:29 -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.08.2025 - 23:06 |