![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 0 Dołączył: -- Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam pytanko: co oznacza ten kod:
Kod if (!empty($_POST['post_name'])) $post_name=$_POST['post_name']
pełno takiego czegoś jest m.in w phpBB 2, a za bardzo tego nie rozumiem ;( Z góry dzięki za pomoc... |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 701 Pomógł: 0 Dołączył: 26.06.2002 Skąd: Londyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
moze to cie poratuje:
:arrow: http://www.php.net/manual/pl/function.empty.php R.T.F.M. :wink: ps. jezeli (niePuste[empty] (zmienna))) to zmienna1=zmienna -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 0 Dołączył: -- Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat moze to cie poratuje:
:arrow: http://www.php.net/manual/pl/function.empty.php R.T.F.M. :wink: ps. jezeli (niePuste[empty] (zmienna))) to zmienna1=zmienna heh, nie no taki beginier to ja nie jestem ![]() Kod $_POST['post_name'] nie rozujmiem działania tej tablicy...wiem że są tam dane z formularzy przekazane formą postową a w przypadku $_GET, getowa ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 86 Pomógł: 0 Dołączył: 2.04.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a teraz nie bardzo ja Coebie rozumiem...
:oops: Fragment kodu ktory zaprezentowales: if (!empty($_POST['post_name'])) $post_name=$_POST['post_name'] sprawdza czy z zmienna 'post_name' przeslana przez formularz (input w form o tej nazwie) metoda post nie jest pusta i jezeli ten warunek jest spelniony przypisuje jej wartosc zmiennej $post_name. Jaka w tym filozofia? a moze ja czegos nie rozumiem? :twisted: |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Działanie tej (i innych superglobali) tablicy polega w uogólnieniu na tym, iż php pobiera wszystkie zmienne tak, aby programista i skrypt mieli pewność, że dane sa z "prawidłowego" żródła. Zawartość tabel $_* jest tworzona dynamicznie przez php.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Cytat Działanie tej (i innych superglobali) tablicy polega w uogólnieniu na tym, iż php pobiera wszystkie zmienne tak, aby programista i skrypt mieli pewność, że dane sa z "prawidłowego" żródła. Zawartość tabel $_* jest tworzona dynamicznie przez php.
oki, chyba już zrozumiałem ![]() BTW. Mam jeszcze jedno pytanko: co oznaczają funkcje "unserialize" i serialize bo nie jest to zbyt dobrze opisane w manualu? ![]() BTW.2 Pytanko dla kolegów dev.php.pl: kiedy otwarcie stronki? ![]() ![]() z góry dzieki... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
Cytat serialize() zwraca string będący reprezentacją dowolnej wartości, która może być przechowywana przez php. unserialize() może użyć tego stringu aby odtworzyć orginalne wartości zmiennej.
Czy to nie wystarczająco jasno? Prościej mozna tylko tak [php:1:e1073cc6dc]<?php $tab = array (1 => 'pole1', 2 =>'pole2', 'wiersz3' =>'pole3', 4 => array ('war1',2,'wratość 3') , ); var_dump($tab); $zapis = serialize($tab); ### niszczymy $tab ### unset ($tab); var_dump($tab); ####przywracamy #### $tab = unserialize ($zapis); var_dump($tab); ?>[/php:1:e1073cc6dc] -------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
Cytat Czy to nie wystarczająco jasno? Prościej mozna tylko tak
musiałem przegapić ten opis, sorki :oops: BTW. dzieki, ze mi to uświadomiłeś ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 17:49 |