![]() |
![]() ![]() |
![]() |
--Venus-- |
![]() ![]()
|
Goście ![]() |
Witam,
mam do przerobienia mój stary projekt oparty o mssql. Na serwerze klienta jest teraz sqlExpress i prosty copy paste nie działa ( pdo nie chce ze mną rozmawiać ) napisałem coś takiego
i dalej np.
dawno nie używałem tego typu połączenia, czy tu widzicie coś czeskiego? albo coś? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 109 Pomógł: 0 Dołączył: 30.07.2006 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 421 Pomógł: 310 Dołączył: 18.04.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
connect('jakis tam select')
![]() Chyba query? A jeśli tak, to komunikat mowi, ze zapytanie się nie wykonało prawidłowo. Prawdopodobnie gdzieś w nim masz błąd. |
|
|
--Venus-- |
![]()
|
Goście ![]() |
"jakis tam select" to np. select columna from tabela i zapytanie chodzi bo wlepiłem je do Management Studio
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 109 Pomógł: 0 Dołączył: 30.07.2006 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
I jeszcze jedna kwestia do przetestowania.
Zamiast spróbuj No i podstawa. Sprawdź czy zmienna $row coś zawiera. Ten post edytował busterek 3.01.2014, 10:15:01 |
|
|
![]()
|
|
bostaf ale connect jest funkcją, która zawiera w sobie mssql_query. Resource jest zwracany poprawnie. Mnie ciekawi, czy po wykonaniu mssql_fetch_array coś jest w zmiennej $row.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 374 Pomógł: 79 Dołączył: 6.04.2010 Skąd: Ostrów Wielkopolski Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@busterek
bostaf ale connect jest funkcją, która zawiera w sobie mssql_query. Resource jest zwracany poprawnie. Mnie ciekawi, czy po wykonaniu mssql_fetch_array coś jest w zmiennej $row. Racja racja, przegapiłem to, dzięki za zwrócenie uwagi. Wywalę poprzedniego posta, żeby nie wprowadzać zamieszania. Tak czy inaczej zastanawia mnie ten komunikat o niewłaściwym zasobie, zwłaszcza, że tamta funkcja wygląda poprawnie, i wcześniej rzuciłaby komunikatami o błędach niż wykonała niepoprawne zapytanie. Też jestem ciekaw co będzie w $row, ale podejrzewam, że nic - skoro mssql_fetch_array() nie dostała poprawnego argumentu, to nie może zwrócić poprawnego wyniku. @-Venus- to trochę ślepy strzał, ale spróbuj wyrzucić z funkcji connect wiersz 24: "mssql_close( $link );". Może to zamknięcie połączenia zbyt wcześnie w jakiś sposób nie pozwala zwrócić funkcji connect zmiennej $result. Nie wiem, warto spróbować. |
|
|
![]()
|
|
@-Venus- to trochę ślepy strzał, ale spróbuj wyrzucić z funkcji connect wiersz 24: "mssql_close( $link );". Może to zamknięcie połączenia zbyt wcześnie w jakiś sposób nie pozwala zwrócić funkcji connect zmiennej $result. Nie wiem, warto spróbować. Możesz mieć rację. Połączenie z bazą jest już zamknięte, a skrypt chce się dobrać do danych. Ja przeoczyłem to zamknięcie połączenia. :-D. |
|
|
--Venus-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Nie to nie to, przecież wynik zapytania przypisuję do zmiennej i dopiero zamykam połączenie.
Dla pewności sprawdziłem i to samo. Postanowiłem uruchomić to PDO za wszelką cenę bo nie chce mi się przerabiać wszelkich operacji na bazie na to cudo. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 873 Pomógł: 25 Dołączył: 24.07.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
spróbuj na sqlSrv w ConfigurationManager wejść w opcję NetworkProtocols i:
1. Named Pipes ustaw na Enable 2. TCP/IP Enable 3. Potem properties i zakładka IP Addresses i włącz interfejsy wszystkie lub te które potrzebujesz obstawiam, że dzięki temu PDO poleci |
|
|
--Venus-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Dzięki john_doe działa PDO jak należy!
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |