![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 4.11.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Posiadam system "Windows XP Professional"... Zainstalowałem sobie "Apache 2.0.5.2" + "php 5.0.2" + "MySQL 5.0.1" + "phpMyAdmin 2.6.0" i mam pewien problem z tym ostatnim... php instalowałem ręcznie i wszystko ładnie chodzi... Nie kopiowałem żadnych plików *.dll do katalogu "Windows"... Gdy próbuję uruchomić "phpMyAdmin", to wyskakuje mi błąd: Kod nie udało się załadować modułu mysql, proszę sprawdzić konfigurację php Dokumentacja Co zrobić, aby wszystko ładnie działało ![]() Ten post edytował H@Łw@ 4.11.2004, 15:48:01 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 335 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
php 5 nie ma wbudowanej obslugi MySQLa jak to bylo poprzenio, dlatego musimy wlaczyc zewnetrzny modul obslugi tejze bazy samemu.
1) z katalogu dlls dolaczonego do php 5 skopjuj biblioteke libmysql.dll do katalogu system32 - jest on w katalogu gdzie znjaduje sie windows (jezeli nie masz tego pliku sciagnij Collection of PECL modules for php 5.0.2 - zestaw potrzebnych rozszezen) 2) Teraz trzeba wyedytowac plik php.ini. Ustawiamy extension_dir na sciezke do pliku z rozszezeniami naszego php (np: c:phpextensions) Musimy jeszcze odkomentowac (lub dopisac) linie: extension=php_mysql.dll |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 4.11.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Teraz wszystko działa jak należy... Wielkie dzięki za pomoc... Proponuję przykleić ten temat, gdyż wielu osobom może on się przydać...
![]() Ten post edytował H@Łw@ 4.11.2004, 23:27:07 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 17.07.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tez mi to pomoglo!!! dzieki
![]() ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.06.2025 - 12:54 |