![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 743 Pomógł: 0 Dołączył: 11.11.2003 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam ...
Wkońcu doszedłem do wniosku, że trzeba oddzielać php od HTML ... do tego czasu zbytnio mi to nie przeszkadzało ... jakoś się łapałem w kodzie ... ale ostatnio do niego długo nie zagladałem a teraz zaszła taka potrzeba ... i troche czasu straciłem na wyszukanie odpowiednich rzeczy. Do rzeczy ... czytałem o Smarty ... ale na to się nie zdecyduję ... wolę raczej własny szablonik. Chodzi tylko o podział php i TPL ... i teraz pojawia się problem. Jak oddzielacie ten kod ? Tak zupełnie ? że w plikach TPL nie ma żadnej komendy php'a ? Czy tylko ograniczacie go do minimum /??/ np. mamy formularz z Logowaniem User'a i jeśli chciałbym zrobić że po wpisaniu złego hasła napis "Hasło:" będzie w innym kolorze ... żeby było widac co się źle wpisało ... albo jak się zostawi puste pole Login .... to by było ono na czerwono ... Musiałbym w takim wypadku do pliku TPL dodac warunek php ... lub pisac klika oddzielnych plików TPL dla każdego rodzaju błędu ( to oczywiście jest bez sensu ) ... więc zacząłem z dodawaniem warunków w plikach TPL ... ale przez to wcale kod nie stał się bardziej przejrzysty niż php-HTML a wręcz moge powiedzieć że stał się jeszcze bardzej zagmatwany .... Jak sobie z tym radzicie ? Ten post edytował Kuziu 4.11.2004, 13:37:14 -------------------- Słońce zachodzi ... kolejna noc nadchodzi ...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W Smaty'm robisz to tak:
w .php ustawiasz zmienna np
a w .tpl Kod {if $error eq 0 }
ok {elseif $error eq 1 } ... {elseif $error eq 2 } Niepoprawne dane ... <formularz logowania> ... {/if} -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 743 Pomógł: 0 Dołączył: 11.11.2003 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Do rzeczy ... czytałem o Smarty ... ale na to się nie zdecyduję ... wolę raczej własny szablonik.
-------------------- Słońce zachodzi ... kolejna noc nadchodzi ...
|
|
|
![]()
|
|
Administrator PHPedia.pl Grupa: Developerzy Postów: 1 102 Pomógł: 2 Dołączył: 14.09.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to napisz obsługe ifów
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 40 Pomógł: 0 Dołączył: 4.11.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
klasa obsługująca wypełnienie szablonów
przykladowy szablon: (awides.tpl)
wyświetlasz:
i to wszystko. Ten post edytował awides 4.11.2004, 15:47:31 -------------------- redFox |||||||||| 30%
---------------------------------- |
|
|
![]()
|
|
aha i teraz dzięki temu moge np. zrobić tak.
i mam warunek w kodzie php a w TPL zawsze jedną i tą samą zmienną. Jesli dobrze rozumuje to wielkie dzięki. -------------------- Słońce zachodzi ... kolejna noc nadchodzi ...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 40 Pomógł: 0 Dołączył: 4.11.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz dodać konstruktor żeby jeszcze bardziej uprościć kod:
Ten post edytował awides 4.11.2004, 19:46:31 -------------------- redFox |||||||||| 30%
---------------------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 19:09 |