![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 63 Pomógł: 1 Dołączył: 9.02.2012 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witajcie,
mam w bazie danych zapisane id userów dopisanych do jednej ankiety np. 1,2,3,4,5. Oczywiście sprawdzam czy taki user jest zapisany do jednej ankiety za pomocą, expolode a następnie in_array. Moje pytanie brzmi w jaki sposób mogę zliczyć wszystkie ankiety do których jest zapisany user? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 731 Pomógł: 141 Dołączył: 9.05.2011 Skąd: śląskie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po stronie bazy: użyj w zapytaniu instr oraz ifnull.
-------------------- Szanuj innych czas! Kliknij
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 63 Pomógł: 1 Dołączył: 9.02.2012 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Możesz pokazać na przykładzie?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 731 Pomógł: 141 Dołączył: 9.05.2011 Skąd: śląskie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Funkcją instr sprawdzasz w zlepce* czy dane id użytkownika występuje - funkcja zwróci 0 (jeśli brak wystąpienia) bądź pozycję wystąpienia. ifnull, jak nazwa wskazuje.
*zlepka - lista id użytkowników -------------------- Szanuj innych czas! Kliknij
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
@mar1aczi:
Autor chyba chce zliczyć ilość ankiet przypisanych do użytkownika. http://lists.mysql.com/mysql/215049 |
|
|
![]()
|
|
@mar1aczi: Autor chyba chce zliczyć ilość ankiet przypisanych do użytkownika. Tak. Do tego co pisałem sum i group by i policzy. Możliwe, że nie jest to najoptymalniejsze rozwiązanie. -------------------- Szanuj innych czas! Kliknij
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 23.06.2025 - 03:31 |