Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> prawa, ach te prawa..., operacje na plikach przez skrypt
xor

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Niestety, poruszam ponownie temat praw do manipulowania plikami na serwerze przez skrypt php.
Sytuacja :
nie mam dostepu do konfigurowania apache-a na serwerze, tylko tyle na ile mi ona pozwala poprzez .htaccess
ABSOLUTNIE odpada ustawienie praw 0777 dla katalogow w ktorych mam zapisywac informacje - musi byc 755. Problem w tym, ze pomimo, iz caly projekt dziala pieknie i wspaniale lokalnie (EasyPHP, winzgroza), to na serwerze juz nie sad.gif Oczywiscie nie dziala upload. Pliki sa przesylane na serwer, ale niestety nie kopiowanie ani przez copy, ani move_uploaded_file do wybranej lokacji.
Aby serwerowy uzytkownik apache-a mial dostep do tych katalogow zostaly one utworzone przez skrypt, skrypt ten tez byl w stanie kopiowac pliki lokalne na tym serwerze. Ale nie uploadowane sad.gif Probowalem ustawiac dyrektywa upload_tmp_dir na inny katalog jako temp bo moze nie mialem do niego dostepu ( winksmiley.jpg ), itd, itd... I qpa... juz nie wiem jak sobie z tym cholerstwem poradzic !

Sprawa generalnie wyglada tak, ze mam po prostu 'edytor' dla strony glownej,ktory manipuluje rowniez dokumentacja techniczna, obrazkami, itd. I tylko ten skrypt ma miec mozliwosc kopiowac/usuwac pliki z pewnych katalogow, oczywiscie nikt inny nie moze nic w nich gmerac.

P.S. Acha, przesylanie zuploadowanego pliku z serwera ftpem na ten sam serwer ale juz do odp. katalogu tez odpada.
Jakies koncepcje z ktorej strony jeszcez ugryzc ?
Go to the top of the page
+Quote Post
FiDO

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

php Pro -> php

--------------------
Brak czasu :/
+Quote Post
xor

Grupa: Zarejestrowani

-----

Problem rozwiazany - buraczyla sciezka dostepu w move_uploaded_file dla obiektu docelowego - dodawalem tam przed plikiem pelna sciezke do jego nowej lokacji sciagana z ktrejs pozycji z $_SERVER[...]. Lokalnie dzialalo pieknie, tam wcale... Zmiana na relatywna sciezke od pozycji skryptu rozwiazala problem.

Do zamkniecia.

Ten post edytował xor 4.11.2004, 13:21:16
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 19.08.2025 - 18:00