![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 64 Pomógł: 1 Dołączył: 10.11.2010 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam,
mam formularz kontaktowy, ale nie wiem jak zrobić aby po wysłaniu z niego wiadomości jako nadawca znajdował się email osoby nadającej wiadomość. Teraz jak otrzymam wiadomość z formularza mam ją wysłaną z konta hostingowego, a więc nie mogę na niego odpowiedzieć. Chciałbym, aby po kliknięciu w odpowiedź jako adres email był od razu adresem osoby nadającej wiadomość. Nie wiem czy udało mi się wytłumaczyć mój problem, ale mam na dzieję, że tak... |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Zakładam, że korzystasz z funkcji mail. W dokumentacji masz przykład jak to zrobić. Szukaj "From" oraz "Reply-To".
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 64 Pomógł: 1 Dołączył: 10.11.2010 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
To co muszę i gdzie muszę dodać? Znalazłem to co pisałeś wcześniej, ale nie wiem jak pobrać adres email z tego inputa i wrzucić do do wiadomości. Czy może mi ktoś z tym pomóc? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Do zmiennej $head dorzuć From + Reply-To (wzór w dokumentacji) z adresem e-mail, który będziesz miał w $_POST['emial'] (literówka zamierzona - tak masz w formularzu).
|
|
|
![]()
|
|
Witam,
dodaję kod do head, ale wywala mi białą stronę.. Czy to powinno wyglądać tak?
A dodatkowo można jakoś dodać numerację +1 do każdego wysłanego emaila. Chodzi o tytuł, aby nosił nazwę: "Nazwa tytułu wiadomości 1" - gdzie 1 zmienia się na +1 przy każdej wysłanej wiadomości? |
|
|
![]()
|
|
Poradziłem sobie... Dodałem taką linijkę:
Czyli wygląda to tak:
Pozostaje jeszcze tylko kwestia numeracji przy tytule wiadomości. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 707 Pomógł: 290 Dołączył: 16.12.2008 Skąd: Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie jest zalecane aby w nagłówek FROM dodawać e-mail nadawcy bo w ten sposób powodujesz, że niektóre skrzynki pocztowe będą ostrzegać, że mogło dojść do podszywania się (bo w pewnym sensie to jest podszycie się od strony technicznej).
Użyj tylko reply-to, skutek ten sam bez zbędnych alertów. Co do numeracji można do tego podejść na milion sposobów. Choćby zapisywać gdzieś (plik, baza) numer ostatniej wiadomości i przy wysyłaniu zwiększać o jeden i dodawać do tytułu - ot cała filozofia. Szczerze nie wiem czemu miałoby to służyć. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Numeracja ma służyć temu, aby wiedział który email to który. Formularz jaki posiadam służy do składania zamówień, a więc numer miałby służyć łatwej identyfikacji zlecenia. Wtedy mógłbym otrzymywać wiadomość z tytułem np. Zlecenie nr 10
Czy możesz pomóc stworzyć coś takiego bez wykorzystywania bazy danych? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 15:50 |