![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 23.08.2010 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam,
czytałem różne źródła i nigdzie nie znalazłem odpowiedzi na tytułowe pytanie. Chodzi mi o jakiś własny plik z pojedynczą klasą, która nie zwraca żadnego obiektu Response tylko jakiś tam wynik. Gdzie takie pliki należy umieszczać i w jaki sposób się do nich odwoływać tak, aby zachować poprawną strukturę katalogów frameworka? Czy może z każdej takiej klasy powinienem stworzyć osobne bundle? Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 385 Pomógł: 55 Dołączył: 1.03.2005 Skąd: śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
możesz utworzyć katalog np. Service
tam trzymaj klasy, z których zrobisz serwisy. będziesz mógł swobodnie używać w całej aplikacji tych serwisów. w łatwy sposób możesz do takiego serwisu wstrzyknąć inny serwis lub parametry konfiguracyjne. np. coś takiego
-------------------- aplikacje internetowe | Symfony
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Powinno być w takim miejscu by nazwa klasy łącznie z przestrzenią nazw miała logiczne uargumentowanie.
1. Jeżeli nie jest w żaden sposób związana z Symfony czy Twoimi paczkami, powinna być poza przestrzenią bezpośrednio związaną z Sf. 2. Jeżeli jest związana z Sf/Bundlami powinna być w którymś z owych bundli. Tam nie ma już znaczenia do jakiej przestrzeni to wrzucisz - powinna ona jedynie mieć sens. Przejrzyj sobie kilkanaście popularnych bundli/bibliotek, żeby wyrobić sobie jakiś punkt odniesienia. Jeżeli chcesz usłyszeć jakieś konkrety, sam musisz podać takowe. Co to za klasa, jak związana jest ona z projektem? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 23.08.2010 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Nie ma żadnego związku z Symfony, po prostu przyjmuje jakiś ciąg i zwraca przetworzony, taki zwykły konwerter, więc to będzie ta pierwsza opcja
![]() Dzięki za odpowiedź, chodziło mi właśnie o to, żeby nie burzyć koncepcji Symfony wrzucając coś takiego np. do kontrolerów. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 02:01 |