![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 311 Pomógł: 13 Dołączył: 7.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Proszę o pomoc w zsformułowaniu zapytania. Mam baze danych z ludkami o strukturze id, name, id_miasta. Druga tabela z przypisanymi do nich taryfami o strukturze id, id_klienta, id_taryfy. Jakie zapytanie klepnac, zeby zliczylo mi ile klientow jest w kazdej taryfie (GROUP BY `id_taryfy`) z miasta o id 6? I drugi problem, jak wydobyc z bazy klientow, do ktorych nie jest przypisana zadna taryfa? Z gory dzieki za pomoc! -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 890 Pomógł: 339 Dołączył: 14.12.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ilość klientów:
Puste taryfy:
albo (musisz sprawdzić które będzie szybsze, bo nie jestem pewien):
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 421 Pomógł: 310 Dołączył: 18.04.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie powinno się stosowac (sorry, uczyc) z COUNT(1). De facto jest to poprawne, ale tylko dla JOIN, dla innych juz niekoniecznie. A co do drugiego, to myslee ze najszybsze bedzie:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 890 Pomógł: 339 Dołączył: 14.12.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie powinno się stosowac (sorry, uczyc) z COUNT(1). De facto jest to poprawne, ale tylko dla JOIN, dla innych juz niekoniecznie. Chyba nie do końca tak jest. Wychodzi na to, że COUNT(*) i COUNT(1) są równoważne jeśli nie używasz MyISAM. Wszystkie poniższe rozwiązania działają identycznie (a przynajmniej jeśli wierzyć odpowiedzi ze StackOverflow) - http://stackoverflow.com/questions/5179969...ount-or-count1: Kod COUNT(*)
COUNT(1) COUNT(pk-column) COUNT(any-non-nullable-column) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 421 Pomógł: 310 Dołączył: 18.04.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sprawdz. A potem zamień JOIN na LEFT JOIN. |
|
|
![]()
|
|
Tylko nie wiem co ten przykład ma udowodnić? W obu przypadkach COUNT(1) zwraca to samo co COUNT(*). Przynajmniej u mnie, na MySQL 5.5.32.
Kod mysql> SELECT kategoria, count(1), count(*), COUNT(sub2.id_kategorii)
-> FROM -> ( SELECT 1 id_kategorii, 'pierwsza' kategoria UNION ALL SELECT 2, 'druga' ) sub -> LEFT JOIN -> (SELECT 1 id_kategorii, 1 id_klienta UNION ALL SELECT 1 id_kategorii, 2 id_klienta ) sub2 -> ON sub.id_kategorii=sub2.id_kategorii -> GROUP BY 1\G *************************** 1. row *************************** kategoria: druga count(1): 1 count(*): 1 COUNT(sub2.id_kategorii): 0 *************************** 2. row *************************** kategoria: pierwsza count(1): 2 count(*): 2 COUNT(sub2.id_kategorii): 2 2 rows in set (0.00 sec) mysql> SELECT kategoria, count(1), count(*), COUNT(sub2.id_kategorii) -> FROM -> ( SELECT 1 id_kategorii, 'pierwsza' kategoria UNION ALL SELECT 2, 'druga' ) sub -> JOIN -> (SELECT 1 id_kategorii, 1 id_klienta UNION ALL SELECT 1 id_kategorii, 2 id_klienta ) sub2 -> ON sub.id_kategorii=sub2.id_kategorii -> GROUP BY 1\G *************************** 1. row *************************** kategoria: pierwsza count(1): 2 count(*): 2 COUNT(sub2.id_kategorii): 2 1 row in set (0.00 sec) |
|
|
![]()
|
|
Ale co innego niż Count(sub2.id_kategorii).
I o to chodzi. Bo ten ostatni jest prawidłowy. |
|
|
![]()
|
|
Ale to są dwie, zupełnie różne rzeczy. COUNT(1) i COUNT(*) zwracają to samo, są jakby aliasami do tego samego. Jak dasz COUNT(jakas_kolumna), to dostaniesz liczbę rekordów, w których ta kolumna nie jest NULL-em.
Czyli wszystko się zgadza z Twoim przykładem i z tym, co napisałem wcześniej. I szczerze mówiąc trochę nie wiem już o co Ci chodzi. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 07:27 |