![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 518 Pomógł: 18 Dołączył: 21.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Ostatnio miałem do czynienia z przypadkiem infekcji kodu PHP. Virus lub coś podobnego wyglądało jak zmienna php która zawierała kod przepuszczony przez jakiś obfuskator i następnie była wywoływana. Taki złośliwy kod byl doklejany przed <?php lub na koncu pliku. Ponieważ oczyszczałem 2 różne serwisy z tego typu złośliwości - moje pytanie jest takie: -czy powodem infekcji jest luka w PHP ? -samym programie napisanym w PHP ? -zabezpieczeniu apacha na którym stawiane są strony ? a może ktorys z użytkownikóww wrzucajac materiały na FTP mógł "zarazić serwer" ? Z tego co zdążyłem zauważyć zainfekowane zostały również pliki php które w trakcie zwykłego przeglądania strony/programu nie były używane. Czyli tak jakby listowana była cała zawartość katalogu i do każdego pliku php dołączany złośliwy kod. ktoś miał może podobny problem ? pozdrawiam Grzegorz |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 355 Pomógł: 533 Dołączył: 15.01.2010 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W 90% przypadków źródłem jest FTP.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 518 Pomógł: 18 Dołączył: 21.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dzieki - tego sie obawialem.
swoja droga to niesamowite ze viruch moze byc zapisany w 1 stringu i odpalany evalem narobic tyle zniszczen |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 273 Pomógł: 52 Dołączył: 3.02.2013 Skąd: Przemyśl Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dużym problemem nie jest rzucić pod evala np. rekursywne usuwanie katalogów na serwerze (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
no własnie rekursywnie wrzucone zostało dopisywanie śmieci do plików php ;-)
a najgorsze jest to, ze zadziałało to tez na katalogach wyższych niż wywołany skrypt ! Efektem bylo zainfekowanie kilku aplikacji phpowych jednoczesnie dziękuję za info |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Dlatego nigdy nie powinno się zapisywać haseł w klientach FTP. W większości tego typu programów jest nawet ostrzeżenie, że zapisanie hasła może nie być bezpieczne.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.09.2025 - 09:54 |