![]() |
![]() |
-Analka- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam
Niemogę poradzić sobię z funkcją extend w TWIGu. Struktura: templates/ ---default/ -------index.html -------demo.html -------footer.html ---oragneblue/ index.php index.html:
footer.hml:
i nic nie wyświetla gdy wejdę na strone główną tzn nie wyświetla stopki. I tu pytanie jak to załadować czy źle korzystam z extend? J |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zamień te 2 pliki zawartością między sobą.
|
|
|
-analka- |
![]()
|
Goście ![]() |
to w takim razie po co mi w footer czysty plik, chciałem odwołać się do index i tam wrzucić stopke poprzez tzw. moduł
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 395 Pomógł: 80 Dołączył: 24.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli stopka jest stała a zazwyczaj jest a twoim głównym plikiem jest index.html to plik stopki nie powinien zawierać żadnych bloków tylko sam kod html-owy, w pliku index.html użyj "include" do dodania zawartości tego pliku.
-------------------- |
|
|
-analka- |
![]()
|
Goście ![]() |
No teoretycznie się zgadza, lecz chciałem się dowiedzieć jak działa te extends i block i móc tworzyć fajne moduły.
Ale fakt faktem że nie chce mi działać na przykładzie stopki. Include już używam to wczytywania treści podstron. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 354 Pomógł: 100 Dołączył: 14.11.2013 Skąd: Płock Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Musisz zrobic odwrotnie, jak pisał kolega powyzej.
base.html child.html
|
|
|
-anelka- |
![]()
|
Goście ![]() |
Musisz zrobic odwrotnie, jak pisał kolega powyzej. base.html child.html
a czym różni się twój sposób od przedstawionego mojego? prócz tego że mamy inne nazwy bloków i plików? :/ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 354 Pomógł: 100 Dołączył: 14.11.2013 Skąd: Płock Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Heh. No fakt. W sumie to samo
![]() Ale wchodzisz na index, a zrobiłeś jakbyś chciał wejsc na footer. |
|
|
-analka- |
![]()
|
Goście ![]() |
index.php
Myślałem że on wczytuje all pliki z danego folderu i łączy je jak mają extends bloki. Czy tak nie jest? Jeżeli nawet podstrony to i tak jak wejdę na podstronę demo.html i umieszczę tam extends to mam błąd: więc zapewne nie tędy droga.. :/ może źle wczytuje pliki w index.php? |
|
|
-analka- |
![]()
|
Goście ![]() |
API dokumentacja:
http://twig.sensiolabs.org/doc/tags/extends.html próbowałem już wszystkiego i niewiem czemu to nie chce działać ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 395 Pomógł: 80 Dołączył: 24.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Piku demo.html powinien wyglądać mniej więcej tak:
i wywołujesz go poprzez plik demo.html, wtedy odczytany zostaje plik demo.html, ponieważ zawiera on deklarację extends pobrany zostanie najpierw plik index.html i zbudowane dla niego drzewo bloków, następnie powracamy do pliku demo.html i zastępujemy blok: "blok_ktory_chcesz nadpisać_z_layout.html" tym z demo.html. Plik index.html musi mieć blok: "blok_ktory_chcesz nadpisać_z_layout.html" aby można go było nadpisać. Ten post edytował toffiak 16.12.2013, 15:51:25 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 16.12.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
~/public_html/zf$ zf create module FormExample
-bash: zf: nie znaleziono polecenia Co to jest za błąd i jak jego eventualnie usunąć?(Instalacja Zend Framework z konsoli). |
|
|
-analka- |
![]()
|
Goście ![]() |
To chyba miałem złe podejśćie..
index.html:
Tak ładowałem do treści strony inne pliki szablonów.. Myślałem że mogę to podzielić na moduły czy bloki i fajnie mieć posegregowane :/ Muszę dokładnie zaplanować jak zrobić podstrony z tym TWIG bo miałem zły koncept i się nie udał ![]() |
|
|
-analka- |
![]()
|
Goście ![]() |
Dobra dzięki
![]() ![]() Dziękuje wam za pomoc i pozdrawiam! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |