![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 217 Pomógł: 1 Dołączył: 26.05.2011 Skąd: Moon Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Dobry wieczór wszystkim,
Po zakończeniu codziennych obowiązków usiadłem do klawiatury, żeby zadać kolejną porcję mniej lub bardziej beznadziejnych pytań. Dzisiaj dotyczyć będą możliwości porządkowania danych w bazach. Co nieco już wiem ale nigdzie nie znalazłem informacji jak porządkować dane - jeśli wogóle ktokolwiek to robi. Mam na myśli sytuację w której np zostaną usunięte rekordy. Siłą rzeczy powstają "dziury" pomiędzy rekordami. Czy można te dziury w jakiś sposób usunąć przez np przesunięcie istniejących danych lub czy istnieje polecenie wypełniające te wolne miejsca - w sensie naprawiające kolejność. Czy to wogóle potrzebne ? czy nie przeszkadzają one podczas wykonywania operacji na danych ? Jakiś czas temu robiłem prostą wybieraczkę ze stronicowaniem I np przeglądanie rekord po rekordzie działało poprawnie tylko jeśli kolejność tychże była zachowana. Jeśli np zmieniłem sposób odczytywania z bazy np według jakiegokolwiek innego element niz ID wszystko się sypało I otwieranie kolejnych stron stawało się zupełnie bez sensu ponieważ pokazywało całkiem inne rekordy ![]() Tak wiem, dzisiaj już wiem, że to jakaś bzdura była I padnie pytanie co za głąb coś takiego wymyślił ![]() A to własnie Ja ![]() Sposób generowania linków do kolejnych rekordów był tak idiotyczny że sam się sobie dziwię ![]() Z drugiej strony przestaję się dziwić kiedy pomyślę jaka byłą moja wiedza na ten temat. To cud, że wogóle działało ![]() Krok po kroku, uczę się, dowiaduję nowych rzeczy ale temat o który pytam pozostaje zagadką. W zasadzie po części odpowiedziałem już sobie na pytanie bo w sumie jeśli operuje się na id określonych rekordów to "naprawianie" dziur nie ma chyba sensu. bo niby po co to robić. A jeśli jakimś cudem coś lub ktoś spróbuje odczytać rekord którego niema ? Więc jak ? Jest taka potrzeba czy nie ? Jeśli jest to jak to zrobić ? Jakiego polecenia użyć ? Jak powinna wyglądać składnia takiego zapytania/polecenia ? Jeśli koniecznie chciałbym w jakiś półautomatyczny sposób wypełniać te luki to czy jest jakiś sposób aby je wyszukiwać I automatycznie je uzupełniać ? dziękuję za ewentualne p/odpowiedzi Pozdrawiam phpamator |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 00:05 |