![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 62 Pomógł: 0 Dołączył: 27.12.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
uczę się powoli php obiektowego. Mam taki problem, zapewne banalny. Mam klase Page.php, gdzie mam "opis" strony(tytul, sciezki do css) i zmienną $zawartosc która służy go wyświetlenia głównej zawartości strony. mam jeszcze klase User, gdzie mam między innymi formularz rejestracyjny. Mam taki kod (działający):
ale chciałbym żeby ten kod wyglądał w taki sposób, tyle że w tym wypadku formularz tworzy się przed '<section class="content">';, przez co formularz nie jest tam gdzie powinien.. I nie wiem w jaki sposób go wywołaś żeby go "przesłać" zmienną $zawartosc :
Ten post edytował smiesznylolek 10.12.2013, 13:46:21 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 354 Pomógł: 100 Dołączył: 14.11.2013 Skąd: Płock Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co masz w $form->userForm(); ? Wklej jak mozesz.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 62 Pomógł: 0 Dołączył: 27.12.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mam tam formularz.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W metodzie klasy nie powinno się używać żadnego HTMLa czy echo. Metoda zwraca tylko wartość
|
|
|
![]()
|
|
wiem, ale tak jak napisałem, zaczynam z OOP więc nie chcę od razu dokładać do tego MVC czy jakiegoś innego wzorca, narazie chce ogólnie poznać PHP obiektowe dlatego robię tak jak robię, więc czy ktoś ma pomysł co z tym zrobić?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 321 Pomógł: 55 Dołączył: 19.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wiem, ale tak jak napisałem, zaczynam z OOP więc nie chcę od razu dokładać do tego MVC czy jakiegoś innego wzorca, narazie chce ogólnie poznać PHP obiektowe dlatego robię tak jak robię, więc czy ktoś ma pomysł co z tym zrobić? Nieważne czy korzystasz z MVC czy nie, w programowaniu obiektowym metoda zwracasz tylko wartość. Zalecam przeczytać jakiś dobry artykuł, bo nabierasz złych nawyków. Ten post edytował Turson 10.12.2013, 22:49:44 |
|
|
![]()
|
|
Nieważne czy korzystasz z MVC czy nie, w programowaniu obiektowym metoda zwracasz tylko wartość. Zalecam przeczytać jakiś dobry artykuł, bo nabierasz złych nawyków. a czy w takim wypadku mógłbyś polecić jakiś dobry artykuł, co zazwyczaj w tutkach czy książkach są właśnie takie przykłady... |
|
|
![]()
|
|
http://wortal.php.pl/phppl/Wortal/Artykuly...-praktyce/Wstep
Często tutoriale zawierają niby błędy - echo itp w metodach, ale to de facto tam błędem nie jest, bo ma wprowadzić do obiektowówki. Jednak to nie znaczy, że tak się pisze. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 15:59 |