![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 9.06.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak to jest z pozycjonowaniem w CSS? Wzgledem czego jest pozycjonowany obiekt jest w stylu jest okreslone: 'position: relative'? Jesli mam np. tak:
Kod <html> <head> <title> Produkty firm Maxdata i Belinea: </title> <link rel="STYLESHEET" href="styl.css" type="text/css"> </head> <body> <div class="head" style="border: 0px solid red; position: absolute; left: 100px; top: 0px; height: 100px; width: 700px;"> <iframe src="head.html" style="border: 1px solid black; height: 100px; width: 700px;" name="head"></iframe> </div> <div class="menu" style="border: 0px solid black; position: relative; left: 0px; top: 0px; height: 500px; width: 150px;"> <iframe src="menu.html" style="border: 1px solid black; height: 500px; width: 150px;" name="menu"></iframe> </div> </body> </html> To wzgledem czego jest pozycjonowany drugi div? Jakos nie moge tego pojac a metoda prob i bledow tez mi nie wychodzi...Moze ktos to jakos łopatologicznie wytlumaczyc? Bylbym niezmiernie wdzieczny ![]() Pozdrawiam serdecznie mgregor -------------------- "A oto człowiek który potrafi usypiać cegły..."
mgregor(at)go2(dot)pl GG: 391450 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 701 Pomógł: 0 Dołączył: 26.06.2002 Skąd: Londyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wzgledem nadrzednego elementu blokowego.. w tym przypadku mozna powiedziec ze bedzie to <body>
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 9.06.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czyli mam rozumiec ze jesli drugiego DIV'a wstawie w pierwszego to bedzie sie pozycjonowal w stosunku do niego tak?
-------------------- "A oto człowiek który potrafi usypiać cegły..."
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 701 Pomógł: 0 Dołączył: 26.06.2002 Skąd: Londyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak... ale ten pierwszy musi byc 'relative' a 2gi 'absolute'
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Dzieki za przyspieszony kurs CSS
![]() ![]() ![]() Pozdrawiam serdecznie i jeszcze raz dziekuje mgregor -------------------- "A oto człowiek który potrafi usypiać cegły..."
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 086 Pomógł: 8 Dołączył: 10.12.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(wassago @ 2004-11-02 21:11:41) tak... ale ten pierwszy musi byc 'relative' a 2gi 'absolute' Nie no, gdybym Cię nie znał, to bym stwierdził że po prostu głupoty gadasz. Możesz trochę to rozwinąć? Bo na razie zrozumiałem, że nie można wstawić w siebie kilku div'ów o pos:relative... Ten post edytował Zajec 4.11.2004, 23:48:34 |
|
|
![]()
|
|
przciez nic takiego nie powiedzialem. mozna.
ale gdy chcesz pozycjonowac diva polozonego absolutnie wzgledem diva nadrzednego to musi on byl divem relatywnym. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 086 Pomógł: 8 Dołączył: 10.12.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(wassago @ 2004-11-05 00:00:59) ale gdy chcesz pozycjonowac diva polozonego absolutnie wzgledem diva nadrzednego to musi on byl divem relatywnym. Dobra, to jakoś bardziej do mnie przemówiło :-) Teraz łapię. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 258 Pomógł: 16 Dołączył: 21.09.2004 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No chwila.
Przecież można pozycjonować divy absolute względem innych absolute, a z toku rozmowy wynika że nie. -------------------- -------------
------ |
|
|
![]()
|
|
Panowie, panowie
![]() ![]() ![]() ![]() -------------------- "A oto człowiek który potrafi usypiać cegły..."
|
|
![]()
|
|
Cytat(revyag @ 2004-11-05 08:42:55) No chwila. Przecież można pozycjonować divy absolute względem innych absolute, a z toku rozmowy wynika że nie. faktycznie.. mozna dwa absoluty dac.. widocznie z czyms innym mi sie pomieszalo, jak przypomne sobie z czym to napisze tutaj. EDIT: juz wiem o co mi chodzilo. w sytuacji gdy nadrzedny div nie bedzie mial ustawionego pozycjonowania relatywnego lub absolutnego - wtedy ulozenie sie rozsypie -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 276 Pomógł: 3 Dołączył: 22.10.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Wydaje mi sie ze jakos tak (pisze z glowy wiec moga byc bledy):
Kod <body> <div style="position: absolute; left: 0px; top: 0px; height: y; width: x;"> To Twoj naglowek </div> <div style="position: absolute; left: 0px; top: y; height: iles; width: x/2;"> To jest lewa czesc </div> <div style="position: absolute; left: x/2; top: y; height: iles; width: x/2;>" To jest prawa czesc </div> </body> Wszystkie div'y sa pozycjonowane absolutnie wzgledem znacznika body i beda zaczynaly sie od lewego gornego rogu strony. Jesli chcesz pozycjonowac je wzgledem pierwszego DIV'a (naglowka) to bedzie to wygladalo nastepujaco: Kod <body> <div style="position: relative; left: 0px; top: 0px; height: y; width: x;"> To Twoj naglowek <div style="position: absolute; left: 0px; top: 0px; height: iles; width: x/2;"> To jest lewa czesc </div> <div style="position: absolute; left: x/2; top: 0px; height: iles; width: x/2;>" To jest prawa czesc </div> </div> </body> Jesli sa bledy to niech ktos poprawi.... Ten post edytował mgregor 5.11.2004, 11:55:55 -------------------- "A oto człowiek który potrafi usypiać cegły..."
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 276 Pomógł: 3 Dołączył: 22.10.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
P.S. To co napisałeś - działą
![]() P.S.2 zakumalem juz o co chodzi z relative i absolute - trzeba bylo tylko ukierunkowania. A jak powinna wygladac modyfikacja zeby całość była wyśrodkowana? Ten post edytował Aztech 5.11.2004, 14:59:35 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 1 Dołączył: 24.04.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zamknij wszystko w dodatkowy <div> i ustal dla niego margin: 0 auto 0 auto oraz(żeby działało w IE) text-align: center. Dla divów wewnątrz musisz wtedy dać text-align: left.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.07.2025 - 08:01 |