![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 74 Pomógł: 0 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zapytanie które nie dodaje żadnych informacji do SQL
$zapytanie jest umieszczone w pętli, która wykonuje ilość operacji = ilość kolumn -1 wartości a i b na pewno są prawidłowe. jak wartość $a[$x] zamienię na nazwę konkretnej kolumny, to baza otrzymuje wyniki, oczywiście inne niż się spodziewam bo każde z innym id i dla jednej kolumny. Potrzebuję, aby wszystkie wartości w tej pętli były zapisane dla tego samego id (id jest AUTO_INCREMENT). Nie mogę tego przeskoczyć. Pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 0 Dołączył: 9.10.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na moje amatorskie oko, źle umieściłeś zmienne php w zapytaniu. Są traktowane jak zwykły string.
Ten post edytował Diesel 9.12.2013, 20:03:00 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 74 Pomógł: 0 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dziękuję za zainteresowanie, ale niestety skrypt nie zwraca błędu i nie dodaje nowych rekordów do bazy...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 578 Pomógł: 69 Dołączył: 15.04.2007 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Zwraca
odnalazłęm błąd w składni teraz program zwraca dane ale nie tak jak bym chciał. Pełny tekst id Typ_Slupa moc wysokosc osprzet Edytuj Usuń 2 1 NULL NULL NULL Edytuj Usuń 3 NULL 1 NULL NULL Edytuj Usuń 4 NULL NULL 1 NULL Edytuj Usuń 5 NULL NULL NULL 1 a powinno być Pełny tekst id Typ_Slupa moc wysokosc osprzet Edytuj Usuń 2 1 1 1 1 Jak zrobić, aby był stały numer ID nadany kolejny poprzez AUTO_INCREMENT w sql ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 578 Pomógł: 69 Dołączył: 15.04.2007 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wygląda w miarę poprawnie (zapytanie) ale popraw jeszcze pojedyncze cudzysłowie
Wszystkie z:
na:
(tylko w zapytaniu). Może pomoże. Następnie weź to zapytanie i wklej do phpmyadmin -> zapytanie mysql (umiesz?). Ten post edytował timon27 9.12.2013, 21:02:07 |
|
|
![]()
|
|
Wyprzedziłem Twoją odpowiedź
![]() Tak sprawdziłem to SQL w phpmyadmim Wyniku się spodziewałem, ale nie taki jak bym chciał, problem opisałem powyżej. |
|
|
![]()
|
|
Bo robisz 4 zapytania zamiast jednego (każde zapytanie tworzy nowe id).
Zrobisz je analogicznie do pojedynczego. Myślę że dasz radę ![]() Ten post edytował timon27 9.12.2013, 21:05:19 |
|
|
![]()
|
|
Zachowanie php rozumiem, lecz nie wiem jak to rozwiązać.
Jak widzisz, w PHP jestem początkujący tak samo jak w sql - to mój pierwszy program. Problem polega na tym, że nie jest stała ilość kolumn, więc sztywno nie można ich zadeklarować Podpowiedz proszę co można zrobić, może umieścić to w pętli? np. $zapytanie = "INSERT INTO `slupy_typ` (`id`, `PĘTLA`) VALUES ('', 'PĘTLA')"; w ten sposób stworzy się jedno zapytanie. Nie wiem czy tak się da i czy może jest inny sposób. Pozdrawiam i dziękuję. |
|
|
![]()
|
|
No analogicznie:
Dwa pierwsze w jednym:
zamieniamy na:
i nie przeszkadza tu że istnieją jeszcze inne kolumny. Ten post edytował timon27 9.12.2013, 21:25:48 |
|
|
![]()
|
|
W ten sposób nie mogę ponieważ ilośc kolumn nigdy nie będzie stała, może być mniej może być więcej kolumn dlatego nie mogę deklarować ich stałych wielkości, dlatego w wszędzie postawiłem zmienne. Wcześniej mam skrypt który wczytuje z bazy danych wszystkie istniejące kolumny, wprowadza je do formularza, a formularz wysyła do tego skryptu, który dodaje do sql. Rozwiązaniem jest jeśli wygeneruję kolejny numer id i go sztywni przypiszę. Kolejny numer znajduje się tutaj Indeksy: Dokumentacja Działanie Nazwa klucza Typ Jednoznaczny Spakowany Pole Moc Metoda porównywania napisów Null Komentarz Edytuj Usuń PRIMARY BTREE Tak Nie id 8 A Ale jak go wyciągnąć ? |
|
|
![]()
|
|
Kluczowym zdaniem w mom poście bylo:
"i nie przeszkadza tu że istnieją jeszcze inne kolumny." I nie ważne ile ich jest. Jeśli tamte 5 zapytań ci działało, to to też będzie. Ten post edytował timon27 9.12.2013, 21:33:33 |
|
|
![]()
|
|
może inaczej.
muszę wygenerować następujące zapytanie
Tak musi wyglądać zapytanie. Dzisiaj jest powiedzmy 3 kolumny, ale jutro może być 5 i wtedy musiałbym ręcznie modyfikować kod. |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Zwraca mi błąd w 4 linii Twojego kodu.
|
|
|
![]()
|
|
pawelpawel: pokazuje ci tylko sposób rozwiązania. Piszę w przeglądarce.
Więc zdarzają się błędy. Zanim zaimplementujesz to przeczytaj - na przykład tu najczęstszy błąd programistów php - brak średnika na końcu lini. |
|
|
![]()
|
|
Jasne, dziękuję za pomysł, jutro się nim zajmę.
Idea jest prosta, najtrudniejsza w tym wszystkim to składnia. Pozdrawiam. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 02:17 |