![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 96 Pomógł: 0 Dołączył: 10.03.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam problem z wświetleniem danych w postaci pól wyboru (checkbox). Chodzi mi o coś takiego ze robie program do testów i skrypt powinien wygenerować pytania i odpowiedzi do pytań. Z wyświetleniem pytań nie mam problemu, natomiast z wyświetleniem odpowiedzi do tych pytań już tak. Odpowiedzi chciałbym wyświetlić w postaci pól wyboru. Problem polega na tym że powinno pokazać odpowiedzi tylko do wskazanego pytania. W bazie danych oczywiście mam zapisane odpowiedzi (po 4 do każdego pytania). Udało mi sie napisac taki skrypt:
Aby wyświetlic pytania generowany jest jeszcze ten skrypt:
Problem jest w tym że nie pokazuje żadnych odpowiedzi tylko pola wyboru. Pokzuje taką ilość checkbox-ów jaka jest ilość wszystkich odpowiedzi w tabeli. A powinno pokazać tylko tyle odpowiedzi ile jest przypisane do wskazanego pytania. Nie wiem jak to przerobić aby pokazało odpowiedzi w postaci checkbox-ów ![]() Ten post edytował huka 2.11.2004, 14:06:18 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1.
Może jakiś WHERE do tego zapytania? Nie dziwne, że zwraca Ci wszystkie odpowiedzi z bazy. 2. Poprawna składnia checkboxa to:
-------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 96 Pomógł: 0 Dołączył: 10.03.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No tak tylko że jeżeli wezme zrobie coś takiego:
to wyświetla mi tylko jedną odpowiedź a w bazie do każdego pytania są 4 odpowiedzi. Co najgorsze nadal pokazuje checkboxa bez żadnych danych. Te dane obok okienka chcę żeby pobrało z bazy a nie na żywca wpisane z palca. Tylko nie wiem czy coś takiego da sie zastosować? Nie wiem jak pobrać te dane do odpowiedzi?? Ten post edytował huka 2.11.2004, 14:58:02 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 8.04.2004 Skąd: Łaziska Górne Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w tym to na moje oko nie ma zdefiniowanej zmiennej $odpowiedz (no chyba ze ja nie widze) i faktycznie zla skladnia tego inputa (patrz wyzej). Aby pomóc wychwycić takie błędy niezdefiniowanych zmiennych daj na początku skryptu taką linijkę: Pozdr. -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 54 Pomógł: 0 Dołączył: 20.02.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem, ale moze zrob to w ten sposob .
Mysle ze wiadomo o co mi chodzilo, moze byc cos zle z powodu kiedy to pisze (moze nie az tak pozno, ale ledwo co juz mysle ![]() PZdr Ten post edytował Majcok12 3.11.2004, 09:07:53 |
|
|
![]()
|
|
Nie wiem dlaczego ale ciągle wyrzuca mi błąd w ostatniej lini tego skryptu:
Pokazuje tak jakby czegoś brakowało na końcu skryptu ![]() Jak narazie to nie widze co tu jest źle. Jak wiecie gdzie jest błąd to napiszcie. Ten post edytował huka 3.11.2004, 13:35:35 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 8.04.2004 Skąd: Łaziska Górne Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wróżki nie jesteśmy. napisz treść tego błędu...
//edit hint: posprawdzaj czy wszystkie nawiasy klamrowe są pozamykane ;] Ten post edytował otacon 3.11.2004, 19:58:45 -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
Treść błędu jest standardowa:
Kod Parse error: parse error in c:\apache\htdocs\generator\pokaz.php on line 43 Wskazuje na linie gdzie kończy się skrypt. Kilkakrotnie już sprawdzałem ten skrypt ale jakoś nie moge znaleźć błędu. Nie wiem być może jestem ślepy ale poprostu nie widze tu będu. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 54 Pomógł: 0 Dołączył: 20.02.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(huka @ 2004-11-03 21:11:21) Treść błędu jest standardowa: Kod Parse error: parse error in c:\apache\htdocs\generator\pokaz.php on line 43 Wskazuje na linie gdzie kończy się skrypt. Kilkakrotnie już sprawdzałem ten skrypt ale jakoś nie moge znaleźć błędu. Nie wiem być może jestem ślepy ale poprostu nie widze tu będu. to dopisz na samym koncu skryptu przed ?> jeszcze jedna klamre, i bedzie dzialac (policzylem jeszcze raz ilosc klamr i wyszlo ze jest ich 7, a powinna byc 8). Pzdr |
|
|
![]()
|
|
Faktycznie brakowało jednej klamry.
Tylko nie wiem czemu ale nadal jest błąd.Tym razem pokazuje błąd w tej lini:
a treść błędu to: Kod Parse error: Supplited argument ...... Nie wiem o co chodzi ale wskazuje jakby argument tej funkcji był zły. Ten post edytował huka 4.11.2004, 15:45:19 |
|
|
![]()
|
|
podstawowe pytanie: masz połączenie z bazą?
-------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
Poprawiłem ten błąd ale nadal mam problem z tym skryptem.
Nie wiem dlaczego ale skrypt nie wyświetla żadnych danych. Nie pokazuje również żadnych błędów przez co nie wiem gdzie mam szukać ewentualnych zmian. Wydaje mi sie że to jest kwestia zapytań. Tylko nie wiem których. Może uzależnione jest to od tego że nie wszystkie pola w tabeli nie są wykorzystane. Tabela Pytania składa sie z takich kolumn: | ID_pytania | ID_testu | Tresc_pytania| Natomiast tabela Odpowiedzi przedastawia sie tak: |ID_odpowiedzi | Id_pyt | Odpowiedz | Dobra_odp| Jeżeli wiecie gdzie jest błąd w zapytaniu to napiszcie. Będe bardzo wdzięczny. Pozdro |
|
|
![]()
|
|
<?php
$q = "SELECT count(*) FROM Pytania"; $query = "SELECT id_odpowiedzi, Tresc_pytania FROM pytania WHERE id_pytania = '$id_pytania'"; $zapytanie = "SELECT count(*) FROM odpowiedzi WHERE ID_odpowiedzi = '$id_odpowiedzi'"; $query = "SELECT odpowiedz FROM odpowiedzi WHERE id_odpowiedzi = '$id_odpowiedzi'"; ?> Dostosuje tabele do tego skryptu a powinno dzialac. Tabela 'Pytania' (pola): - ID_pytania (meduimint[unique/auto_increment]) - ID_testu - Tresc_pytania - id_odpowiedzi ( ![]() Tabela Odpowiedzi : - id_odpowiedzi - odpowiedz Pzdr Ten post edytował Majcok12 6.11.2004, 17:16:53 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 717 Pomógł: 0 Dołączył: 12.06.2002 Skąd: Wolsztyn..... Studia: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przenosze: Skrypty php -> php
-------------------- Brak czasu :/
|
|
|
![]()
|
|
Wszystko zrobiłem tak jak powinno być ale nie wiem czemu ciągle pokazuje mi Brak pytań skoro w tabeli mam dodane kilka pytań.
Co najlepsze ten tekst Brak pytań wyświetl w takiej ilości ile mam pytań w tabeli czyli jeżeli mam 3 pytania to wyświetlone jest 3razy Brak pytań. Stworzyłem nawet nowe tabele z takimi polami jakimi pisałeś ale nadale jest to samo. Musi być coś z zapytaniem skoro wyświetli ten błąd. Zmieniam to na różne strony ale ciągle jest coś nie tak bo albo wyświetla ten błąd albo pusty ekran. Ten post edytował huka 7.11.2004, 13:42:03 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 02:27 |