![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 651 Pomógł: 3 Dołączył: 31.01.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam ponownie, mój kod wygląda następująco:
Wyświetla mi dzięki temu wpisy późniejsze niż bieżąca data - a jak zrobić, żeby wyświetlił mi tylko najbliższy termin? Albo następny od najbliższego? Generalnie chyba najlepiej zrobić coś takiego że by wyświetlił mi tylko rekord gdzie zmienna $difference jest najbliższa "0" - ale jak to zrobić i jak zrobić żeby naprzykład wyświetlić drugą z kolei lub 5 z kolei od godziny "zero"? Ten post edytował shpaque 3.12.2013, 18:26:23 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 578 Pomógł: 69 Dołączył: 15.04.2007 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Abstrahując od tego że gdybyś normalnie miał to w sql to nie musiałbyś kombinować to:
Stwórz kolejną tabelę w tej pętli:
a na końcu będziesz mógł wybrać najwcześniejszy element:
uwaga: $pierwszy i drugi to tylko wskaźniki do danych w twoich 7 tabelach tworzonych w pętli Ten post edytował timon27 3.12.2013, 18:56:24 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 651 Pomógł: 3 Dołączył: 31.01.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
a jakoś prościej w for nie da się?
coś w ten deseń? - oczywiście ta pętla wyświetla mi jedną datę - niestety tą przed aktualną, zamiast najbliższą jaka będzie, no i zapętla ją w nieskończoność (ciągle się wykonuje) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
teraz wyśwuietla mi wszystko oprocz najdalszej daty
testowy plik z wpisem jest tutaj: http://smusic.nazwa.pl/_olimpia/db/zawody.db powinien wyświetlić mi tylko (na dziś dzień) przedpostatnia linijkę @ teraz wyświetla tylko jeden wpis i to najbliższy:
ale strasznie dłyugo się wykonuje ten skrypt Ten post edytował shpaque 3.12.2013, 19:15:34 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
co masz w $count?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pobierz wszystkie wiersze z pliku do tablicy
Zrób z tego tablicę explode Zastosuj sobie funkcję array_multisort i posortuj po datach. (Example #3) Potem w pętli foreach sprawdzaj warunkiem czy data > aktualna to zwracaj ew. jakie chcesz warunki. Przecież to nie jest takie skomplikowane |
|
|
![]()
|
|
dla mnie nie.
teraz tak: mam taki kod:
wartość, którą mi zwraca, to:
jak zrobić, żeby ustalał $i wg $differences? (bo jak widać tu nie sortuje wg najwyższych liczb) @ dzięki - bardzo jesteście pomocni... Wyszukać w Google pustych definicji i deklaracji php chyba nie trudno - każdy może to zrobić - byłoby mniej tematów tutaj, w jakim celu jest to forum, skoro "pomoc" ogranicza się do podania linku..? - Temat pewnie na minutę roboty dla kogoś kto się zna, a ja muszę dochodzić sam do tego tracąc nerwy i czas - to po co to forum? ![]() Ten post edytował shpaque 4.12.2013, 19:47:20 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 16:27 |