![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 004 Pomógł: 9 Dołączył: 18.01.2011 Skąd: Siedlce Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
Witam, mam następujący problem:
mam nadzieję, że rozumiecie o co mi chodzi... proszę o pomoc.. może, żeby było łatwiej pomóc podam dokładny kod:
Ten post edytował miras 30.11.2013, 14:03:03 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 355 Pomógł: 533 Dołączył: 15.01.2010 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 004 Pomógł: 9 Dołączył: 18.01.2011 Skąd: Siedlce Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
Ja muszę do funkcji js podawać parametr z ID diva, który chcę schowac/pokazać..
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 707 Pomógł: 266 Dołączył: 3.07.2012 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Masz tyle błędów w tym kodzie, że aż nie wiadomo od czego zacząć.
Najpierw usuń te absurdalne funkcje pokaz() i schowaj(). Robienie funkcji, które wywołują jedną metodę to zły pomysł. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 355 Pomógł: 533 Dołączył: 15.01.2010 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Losujesz to ID, czy skądś się bierze?
|
|
|
![]()
|
|
id się bierze z pętli (1,2,3,4,5,6 itp) ekhm, jakich błędów? to jest kawałek kodu gotowca, nie będę mówił czyjego autorstwa ;>
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 707 Pomógł: 266 Dołączył: 3.07.2012 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kogoś, kto ma problem z prawidłowym domykaniem tagów HTML. Nie wiem czy jQuery prawidłowo przeparsuje ten kod, bo masz <p> w <li>, ale zamykasz najpierw <li>, a potem <p>.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 034 Pomógł: 366 Dołączył: 24.05.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dosłałeś odp raz już http://forum.php.pl/index.php?showtopic=223711&hl= po poco ciągle pytasz o to samo ?
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=224100&hl= W każdym wątku dajesz to samo tylko inny przykład... Myśl trochę, bo przychodzisz na forum systematycznie po to samo zamiast pomyśleć... |
|
|
![]()
|
|
Jeżeli bym mógł tego użyć to bym użył! strona nie jest w html5 więc nie mogę..
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 034 Pomógł: 366 Dołączył: 24.05.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to co za problem zmienić doctype? itak twoja składnia nie jest pasrosowalna przez validator wiec nie robi Ci to większej różnicy, poza tym po to jest html5 żeby go używać.. a nie przestarzałego już html4 xx
poza tym Damonsson dał już Ci rozwiązanie, po raz kolejny.. |
|
|
![]()
|
|
Dobra.. dzięki za Wasze podpowiedzi, ale wystarczyło zmienić znacznik <span> na znacznik blokowy np. <pre> i wszystko działa, dzięki wszystkim.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
polecam kurs podstaw htmla i js
![]() |
|
|
![]()
|
|
Szkoda, że jak nie potrafisz pomóc to z góry zakładasz, że ktoś jest na tak niskim poziomie, jeżeli potrzebujesz kursu - korzystaj, wystarczyło zmienić jeden znacznik i wszystko działa, pewnie przeoczyłeś ten kawałek i dlatego nie pomogłeś. sorry za off, ale nie mogłem się powstrzymać.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
stary raz Ci pomogłem, wiec nie będę robił drugi raz tego samego... Wiesz do czego wgl służy znacznik pre? bo nie wydaje mi się... Poza tym jak już inni powiedzieli, w tym fragmencie:
Kod <ul class="menu"> {foreach item=item from=$announcementCategorys} {if $item.children==0} <li style="float: left; height: 5px;" class="{php}$i++;if($i%2==0): echo 'row1'; else: echo 'row2'; endif;{/php}"> <p onMouseOver="pokaz('pop{php}echo $i;{/php}');" onMouseOut="schowaj('pop{php}echo $i;{/php}');"> <a href="{$smarty.const.APP_URL}kategoria,{rewrite text=`$item.name`},{$item.id}.html"><span>{$item.name} ({$item.count})</span></a> <div id="pop{php}echo $i;{/php}" style="display: none;"> <div style="width: 200px; background: #fff; position: absolute; float: left; display: block; margin-top:-18px; margin-left: 180px; z-index: 99999;"> <ul class="menu"> {foreach item=sub from=$announcementCategorys} {if $sub.children==$item.id} <li><a href="{$smarty.const.APP_URL}kategoria,{rewrite text=`$sub.name`},{$sub.id}.html"><span>{$sub.name} ({$sub.count})</span></a></li> {/if} {/foreach} </ul> </div> {/if} </li> </p> {/foreach} </ul> Jest błąd na błędzie, wiec komentarze typu: Cytat jeżeli potrzebujesz kursu - korzystaj Zachowaj sobie dla siebie, bo jakbyś był taki dobry to byś nie przyszedł na forum i nie pytał nas po raz enty o to samo i tyle... |
|
|
![]()
|
|
Pokaż mi tą masę błędów poza tym, co zostało napisane na górze czyli: zamykasz najpierw <li>, a potem <p>. ?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
chociażby używanie style w kodzie... jeśli masz możliwość użycia class czy nadania styli dla id to nadajesz je tam a nie piszesz style=".." a potem jeszcze dajesz class , poza tym tutaj:
Kod <span OnMouseOver="pokaz('#test1');" onMouseOut="schowaj('#test1');"> // <- tutaj wlasnie mam problem, bo chowanie nie działa jak trzeba.. <div id="test1" style="display: none;"> tu jakies divy, odnosniki, tekst itp. </div> </span> W span umieszczasz div? itd |
|
|
![]()
|
|
Radzę poszukać znaczenia słowa BŁĄD, ehh, fajnie, że jak Ty coś testujesz to od razu wszystko dajesz w oddzielnych plikach, czy na szybko piszesz style=""...
@@ do pytania czy w <span> umieszczam <div> - BINGO, tutaj leżał cały problem, span jest znacznikiem liniowym, a trzeba było użyć blokowego ![]() Kończę w tym wątku. Ten post edytował miras 30.11.2013, 21:28:55 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
dobra żeby nie było że rzucam suche epitety:
Cytat Line 10, Column 41: Element div not allowed as child of element span in this context. (Suppressing further errors from this subtree.) Kod <!doctype html> <html lang="pl"> <head> <meta charset="UTF-8"> <title>Document</title> </head> <body> <span OnMouseOver="pokaz('#test1');" onMouseOut="schowaj('#test1');"> <div id="test1" style="display: none;"> tu jakies divy, odnosniki, tekst itp. </div> </span> </body> </html> http://validator.w3.org/check Wklej sobie, sprawdź sam a potem zajrzyj do kursu htmla ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 12:29 |