![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 226 Pomógł: 17 Dołączył: 13.02.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W jaki sposób zdefiniować długość sesji? Chodzi mi o przypadek, że jeśli user jest zalogowany na stronie, ale nie przeładowywał strony od ponad X czasu (załóżmy 30 minut) to jego sesja zostaje zniszczona i jeśli znów odświeży stronę po upływie tego czasu to będzie już wylogowany? Obecnie używałem czegoś takiego:
ale wydaje mi się, że to działa w taki sposób, że niezależnie czy jestem aktywny cały czas (odświeżam stronę) czy też nie - zawsze po 30 minutach mnie wyloguje (sesja jest niszczona). Czy tak to działa? Znalazłem w manualu coś takiego: session_cache_expire($nowy_czas), ale czy to jest na pewno to o co mi się rozchodzi? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Musiałbyś zapisywać ostatnią aktywnośc użytkownika, a potem przy przeładowaniu strony porównywać czas i ewentualnie wylogować
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 226 Pomógł: 17 Dołączył: 13.02.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czytałem, że PHP samo wylogowuje po 24min nieaktywności, ale czy to jest prawda?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To nie jest prawda.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 217 Pomógł: 21 Dołączył: 10.06.2011 Skąd: Głogów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czytałem, że PHP samo wylogowuje po 24min nieaktywności, ale czy to jest prawda? Tak jest domyślnie jest ustawione. Dokładniej session.gc_maxlifetime. php_ini Najlepiej przestaw to w samym php.ini, nie wywołując komende.(wywołasz skrypt bez tej lini i może być psikus) Ten post edytował jackraymund 27.11.2013, 10:09:27 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 19:42 |