![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 84 Pomógł: 0 Dołączył: 12.10.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam powiedzmy sklep komputerowy. Są różne produkty, które wymagają oddzielnych tabel, żeby opisać ich cechy, bo np monitory mają 15 cech, a klawiatura 5.
Mam więc tabele: - monitory, drukarki, procesory: każda z nich ma katID i prodID - kategorie ma katID, nazwa, nazwatabeli czyli np kategoria moze być katID=1 nazwa=monitory nazwatabeli=monitory - listując na stronie monitory mam funkcje pobierającą nazwe tabeli i wszystko listuje - do koszyka ładuje przekazujac katID i prodID, robie implode tych dwóch i wsadzam do zmienne agregat i w sesji do $_SESSION['koszyk'][$agregat]. (oczywiscie jesli jest juz $_SESSION['koszyk'][$agregat] to robie $_SESSION['koszyk'][$agregat] ++). Przy przegladaniu koszyka robie explode oczywiscie i szukam tych produktów. - jesli chodzi o podkategorie, to kazda z tabel ma w sobie zmienną "typ". jeśli bym chciał węcej podkategorii, dodałbym typ2. co myślicie o takim rozwiązaniu? nie mam unikalnego prodID , monitory, drukarki i procesory zaczynają prodID od 1. Może ma ktoś gotowe rozwiązanie jakby to lepiej zrobić? czy tak jest ok? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 12:51 |