![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 26.11.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Zrobiłem "koszyk" na stronie. Produkty ładnie się dodają i wyświetla mi się lista zakupionych produktów, ilość, cena itd. Jednak mam problem jak wysłać teraz ten "koszyk" na maila? Próbowałem przez formularz kontaktowy ale wysyła jakieś bzdury - dokłądnie ID i ILOŚĆ ale tylko jednego produktu. "Koszyk" opiera się na ciasteczkach. Pragnę dodać, że jestem samoukiem jeśli chodzi o php. Z góry dziękuję za pomoc. Ten post edytował kedar 26.11.2013, 13:58:21 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat WYSŁANIE ZAMÓWIENIA NA MAIL Nie krzycz..... nikt tu gluchy nie jest.Cytat Próbowałem przez formularz kontaktowy ale wysyła jakieś bzdury - dokłądnie ID i ILOŚĆ ale tylko jednego produktu. No to moze bys nas uraczyl swoim kodem?? Skad niby mamy wiedziec co zrobiles źle? Wrozek u nas rowniez nie ma.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 92 Pomógł: 2 Dołączył: 22.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie chce być nie miły ale fukcja do wysylania maila jest wbudowana w php (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) wystarczy wygenerować tresc http://php.net/manual/en/function.mail.php
a co do generowanie tresci to juz raczej nie ma problemu wyswietlić araya |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 26.11.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przepraszam za "krzyk". Taki głupi nawyk pisania tytułów drukowanymi.
Oto cały kod podstrony:
Ten post edytował kedar 26.11.2013, 14:00:25 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 92 Pomógł: 2 Dołączył: 22.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
daj to w tagach [php]
jak zamówienie przechowujesz w ciasteczkach to czemu szukasz tego w poscie ? czy ja cos zle rozumiem z tego kodu |
|
|
![]()
|
|
Część jest w ciasteczkach tzn "id" i "ilość". Reszta (nazwa, opkaowanie, cena) pobierana jest z bazy.
|
|
|
![]()
|
|
napisz najpierw fukcje co z ciasteczek wygeneruje tablice array(array(id,ilosc)) potem na whilu dla kazdego z arraya wyciagnij sobie opakowanie itp najlepiej tworzyć array(array(id,ilosc,opakowamnie,bla bla) potem to mozesz ladnie wyswietlic
nie wiem czy rozwiazanie koszyka na ciasteczkach jest dobre osobiscie użył bym tablicy mysql typu MEMORY i przechowywal przy zamowieniu odrazu wszystko tam zeby sie potem nie meczyc |
|
|
![]()
|
|
Trochę się męczyłem żeby w ogóle zrobić ten koszyk. Poradziłem sobie tylko z "ciasteczkami". Nie znam innego sposobu. Masz na pewno rację, że lepiej wszystko trzymać w mysql. Ale nie mam pojęcia jak to zrobić. Zaraz poczytam więcej o MEMORY. Dzięki za podpowiedź.
|
|
|
![]()
|
|
memory to baza oparta na ramie ale jak serwer czesto pada to zostaje ci myisam
sklep to pozadna sprawa musi być bezpieczny zacznij sobie od poczytania o classach i zrob klase obsluga koszyka czy cos w tym rodzaju bo obawiam się ze to co teraz masz trafi na jednego cwanika i ci to rozwali najlepiej pobaw sie kogotwym magento polecam sam stawialem kilka sklepow na tym jest wszystko co potrzeba Ten post edytował xavierek 26.11.2013, 14:22:33 |
|
|
--kedar-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Nie znalazłem nic co mogłoby mi pomóc.
Może inaczej sformułuję pytanie. Po wyświetleniu wyniku z mysql (czyli np lista produktów) jak mogę wybrać interesujące mnie produkty do osobnego formularza, strony czy innego pliku żeby powstało "zamówienie"? Tu nie chodzi o jakiś sklep na dużą skalę. Tu chodzi bardziej o satysfakcję ze swojej pracy. Staram się jak najwięcej sam zrobić ale nieraz napotykam problem, z którym nie daję sobie rady (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) dlatego zwróciłem się o pomoc do Was. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po wyświetleniu wyniku z mysql (czyli np lista produktów) jak mogę wybrać interesujące mnie produkty do osobnego formularza, strony czy innego pliku żeby powstało "zamówienie"? Nie wiem czy dobrze rozumiem, ale chodzi o to, żeby dodanie do koszyka dodało ten konkretny produkt, gdzie kliknęliśmy? W takim razie ukryty input z np. id przedmiotu. |
|
|
![]()
|
|
Tak, dokładnie.
Ok. Ukryty Input z ID porzedmiotu ale gdzie on "się zapisze"? To chyba byłoby dobre rozwiązanie przy wyborze z jednej podstrony. Jak przejdziemy do np. innej kategorii wynik się "wyzeruje". Najlepiej byłoby "nasz wybór" żeby zapisał się np. w pliku koszyk.php a my kolejne pozycje z kolejnych podstron dodawali do wybranych wcześniej. Ten post edytował kedar 26.11.2013, 18:24:49 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak koszyk ma się wyzerować przy przejściu na inną podstronę?
Masz tak
Ten post edytował Turson 26.11.2013, 20:22:03 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 16:22 |