![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 64 Pomógł: 1 Dołączył: 21.02.2008 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Napotkałem na problem którego już nie ogarniam... kilka suchych faktów.. Kodowanie Bazy - latin2_general_ci Kodowanie tabel - latin2_general_ci metoda porównywania napisów - latin2_general_ci kodowanie pliku php - UTF-8 bez BOM ( za pomocą notepad++) kodowanie pliku .DBF - cp852 meta charset ustawione na ISO-8859-2 poniżej skrypt, który importuje zawartość .DBF do mysql kodowanie pliku DBF zmieniam w locie z cp852 na ISO-8859-2
Najdziwniejszym dla mnie jest to, że to działa z powodzeniem na serwerach linuxpl... problem pojawił się przy próbie odpalenia tego skryptu na localhoście... w obydwu przypadkach po zmianie (iconv) na ISO-8859-2 print wyrzuca polskie znaki poprawnie, niestety do bazy na localhoście ( sprawdzając przez phpMyAdmina ) dostają się pytajniki i apostrofy.. (why?) Próbowałem już chyba wszystkich znanych mi kombinacji i jak do tej pory poległem... podrzuci mi ktoś jakiś pomysł gdzie szukać rozwiązania ? Ten post edytował pa-jong 26.11.2013, 01:57:51 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 92 Pomógł: 2 Dołączył: 22.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jakie masz ustawione kodowanie pliku ? poczytaj temat polskie znaki mysql (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) poszukaj różnic
dodadkowo radze dodać linijke jakie jest kodowanie storny bo czasami pomaga wszedzie musza być ustawione te same kodowania Ten post edytował xavierek 26.11.2013, 13:56:57 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 64 Pomógł: 1 Dołączył: 21.02.2008 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak jak pisałem
kodowanie pliku php ze skryptem który ładuje wszystko do bazy - utf-8 bez bom kodowanie pliku źródłowego .DBF cp852 zaraz przed importem do MySQL robie iconv z cp852 na ISO-8859-2 temat o kodowaniu czytałem juz nie raz.. próbowałem też przy ustawieniu wszystkiego na UTF-8 plik baza tabele iconv wszystko na UTF-8 - bez rezultatu w każdym przypadku brak polskich znaków kombinowałem dalej.. zamiast ładować od razu do bazy zrobiłem z tego CSV ( kodowanie CSV w UTF-8 ) po odczytaniu tej CSVki notatnikiem w środku brak polskich znaków.. OK wszystko jasne zatem przed zapisem do CSV zmieniam iconv z cp852 -> ISO-8859-2 na cp852 -> UTF-8 wszystko hula -> robię ręcznie import do MySQL - działa w takim razie wracam do bezpośredniego importu z DBF -> MySQL ( skrypt z pierwszego postu)tym razem zmieniając iconv na cp852 -> UTF-8 odpalam skrypt, patrzę do admina brak polskich znaków... i nadal stoję w miejscu (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) Ten post edytował pa-jong 27.11.2013, 02:26:29 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 72 Pomógł: 16 Dołączył: 21.06.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A po połączeniu z bazą ustawiłeś poprawny zestaw znaków ? np poprzez SET NAMES utf8; ?
|
|
|
![]()
|
|
A po połączeniu z bazą ustawiłeś poprawny zestaw znaków ? np poprzez SET NAMES utf8; ? nie ustawiłem (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) jak zwykle okazuje się, że najwięcej problemu sprawiają najbardziej błahe rzeczy... Dzięki (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 14:43 |