Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [MySQL][PHP]dynamiczny name w formularzu, a zapytanie mysql
artkow00

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam.

Mój problem polega na tym, że mam formularz, w którym name jest dynamiczne, tzn wywołuję pętlą while np. 4 treści i każda generowana jest w jednym input type="text" o name uzależnionym od wywołanej treści, żeby każdy input miał inne name.

No i teraz zapytanie mysql, w którym chcę w powiedzmy przygotowane wcześniej komórki tabeli wpisać dane z tych inputów.
Jak skonstrułować takie zapytanie?

INSERT INTO tabela (a, b, c, d) VALUES ('{$_POST['name1']}', '{$_POST['name2']}', '{$_POST['name3']}', '{$_POST['name4']}');

I wszystko fajnie, tylko, że te name będą zmienne, dlatego nie mogę dać dokładnie takiego zapytania. Ktoś może wysłać np. 2 inputy i wówczas nie wykona mi zapytania.
Poza tym ktoś wybierze 4 elementy z np 10 i wtedy nazwy name nie będą się zgadzać.

Jak w zapytaniu wstawić takie dynamiczne name? Może array jakiśquestionmark.gif
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 2)
xavierek

-----

wydaje mi się że jest jakaś opcja wciskania arraya, nie mam tutaj dostepu do swojego serwera ale napewno możesz zrobić arraya z imionami jakie ktos daje lecz pytanie brzmi jak masz to zrobione w bazie bo jak nie zawsze sa 4 to po co taka baze lepiej by mozna to zrobic na bazie id | name zaoszczedzisz duzo miejsca a samo zapytanie zrobić w petli dla araya

pamietlaj o filtracji danych mysql_real_escape_string bo można bez tego latwo zniszczyc cos stworzył smile.gif

Ten post edytował xavierek 26.11.2013, 13:00:14
+Quote Post
vermis

-----

Jeśli jest zmienna liczba pól to nie możesz tego wrzucać do jednego wiersza. Chyba że np. będzie to serializowana tablica. Lepiej użyć 2 tabel w jednej zapisujesz dane wspólne a do drugiej odpowiednią liczbę wierszy z danymi z tych inputów. Dodajesz oczywiście relację, żeby powiązać je z wpisem w pierwszej tabeli.

--------------------
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 20.08.2025 - 10:03