![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 47 Pomógł: 0 Dołączył: 5.11.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mój problem polega na tym, że mam formularz, w którym name jest dynamiczne, tzn wywołuję pętlą while np. 4 treści i każda generowana jest w jednym input type="text" o name uzależnionym od wywołanej treści, żeby każdy input miał inne name. No i teraz zapytanie mysql, w którym chcę w powiedzmy przygotowane wcześniej komórki tabeli wpisać dane z tych inputów. Jak skonstrułować takie zapytanie? INSERT INTO tabela (a, b, c, d) VALUES ('{$_POST['name1']}', '{$_POST['name2']}', '{$_POST['name3']}', '{$_POST['name4']}'); I wszystko fajnie, tylko, że te name będą zmienne, dlatego nie mogę dać dokładnie takiego zapytania. Ktoś może wysłać np. 2 inputy i wówczas nie wykona mi zapytania. Poza tym ktoś wybierze 4 elementy z np 10 i wtedy nazwy name nie będą się zgadzać. Jak w zapytaniu wstawić takie dynamiczne name? Może array jakiś ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 92 Pomógł: 2 Dołączył: 22.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wydaje mi się że jest jakaś opcja wciskania arraya, nie mam tutaj dostepu do swojego serwera ale napewno możesz zrobić arraya z imionami jakie ktos daje lecz pytanie brzmi jak masz to zrobione w bazie bo jak nie zawsze sa 4 to po co taka baze lepiej by mozna to zrobic na bazie id | name zaoszczedzisz duzo miejsca a samo zapytanie zrobić w petli dla araya
pamietlaj o filtracji danych mysql_real_escape_string bo można bez tego latwo zniszczyc cos stworzył ![]() Ten post edytował xavierek 26.11.2013, 13:00:14 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 279 Pomógł: 56 Dołączył: 3.06.2010 Skąd: Tarnowskie Góry Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli jest zmienna liczba pól to nie możesz tego wrzucać do jednego wiersza. Chyba że np. będzie to serializowana tablica. Lepiej użyć 2 tabel w jednej zapisujesz dane wspólne a do drugiej odpowiednią liczbę wierszy z danymi z tych inputów. Dodajesz oczywiście relację, żeby powiązać je z wpisem w pierwszej tabeli.
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 10:03 |