![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 429 Pomógł: 0 Dołączył: 8.11.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam potrzebuję waszej pomocy mam plik txt który jest w takiej formie.
12 szczecin 10 koszalin 11 walcz Chciał bym te wszystkie dane zapisać w bazie danych. Używam polecenia LOAD DATA LOCAL INFILE 'dane.txt' INTO TABLE `test`; Dane owszem zapisują się ale w identycznej formie jak w pliku txt. Czy jest możliwość aby dane w bazie danych wyglądały tak? ID / TEMPERATURA / MIASTO 1 / 12 / szczecin 2 / 10 / koszalin 3 / 11 / walcz Nie wiem jak sobie z tym poradzić czy jest to możliwe jeśli tak to proszę o podpowiedz. Z góry dziękuję i pozdrawiam. Ten post edytował brzanek 22.11.2013, 16:24:10 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 340 Pomógł: 49 Dołączył: 3.07.2009 Skąd: Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 429 Pomógł: 0 Dołączył: 8.11.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wykonałem takie zapytanie
LOAD DATA LOCAL INFILE 'plik.txt' INTO TABLE `test` TERMINATED BY '\r\n'; Ale serwer zwrócił błąd. Chyba coś źle to zrobiłem ale co? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 034 Pomógł: 366 Dołączył: 24.05.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
pewnie nie masz tego pliku w tym katalogu co ma być zajrzyj do manuala tam jest opisane jak to jest brane pod uwagę http://dev.mysql.com/doc/refman/5.1/en/load-data.html
![]() |
|
|
![]()
|
|
Katalog z plikiem txt jest na serwerze ścieżka do niego wygląda tak http://serwer1323572.home.pl/1/dlakilkumiast/wunder_temp.txt
Taką też podaję w komendzie LOAD DATA LOCAL INFILE 'http://serwer1323572.home.pl/1/dlakilkumiast/wunder_temp.txt' INTO TABLE `test` TERMINATED BY '\r\n'; Mimo to coś jest nie tak bo dane nie zapisują się. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 340 Pomógł: 49 Dołączył: 3.07.2009 Skąd: Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Musisz zapewne określić w jakie pola tabeli docelowej mają teafić dane oraz doprecyzować w jaki sposób separowane są pola i linie w pliku. Może być z tym problem.
Osobiście takie problemy rozwiązuję z pomocą VBA i exela, ale może szybciej rozwiążesz problem pomagając sobie skryptem php Gdybyś wkleił treść błędu byłoby nam łatwiej Ten post edytował bpskiba 23.11.2013, 08:55:39 |
|
|
![]()
|
|
Właśnie z tym php to mam problem bo nie wiem jak zrobić aby te dane trafiały do osobnych tabel w bazie danych.
A czy komenda TERMINATED BY '\r\n'; nie jest dobra kiedy dane w pliku tekstowym zapisane są z przecinkami? U mnie jak już pisałem wcześniej dane w pliku txt są przedstawione inaczej. (link w poprzednim poście) Może robię coś źle z zapytaniem w bazie danych?
MySQL zwrócił komunikat: Dokumentacja #1064 - You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'TERMINATED BY '\r\n'' at line 1 Ten post edytował brzanek 23.11.2013, 09:04:40 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 07:57 |