Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [MySQL] Łączenie dwóch tabelek w jedną nie działa
blendermen

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam.
Mam problem z mysql`elem.
Mam dwie identyczne tabele i chcę za pomocą jednego zapytania sql wyświetlić łączony wynik z dwóch tabel. Udało mi się to zrobić ale tylko na testowych tablicach..a na właściwych nie działa i właśnie nie wiem dlaczego. No więc tak:
To są moje testowe tablice:

1. table1: table2:
  2.  
  3. +-------------------------+ +--------------------------------+
  4. | Name | Name
  5. --------------------------- +---------------------------------
  6. | A | | C |
  7. | B | | D |
  8. | C | | E |

I za pomocą polecenia sql

1. mysql> SELECT name FROM (SELECT name FROM table1
  2. -> UNION SELECT name FROM table2) A;

Udało mi się poprawnie połączyć te dwie tablice jako jedna:
  1. +------+
  2. | name |
  3. +------+
  4. | A |
  5. | B |
  6. | C |
  7. | D |
  8. | E |
  9. +------+
  10. 5 rows IN SET (0.00 sec)

Ale jak zastosuje ten sam kod sql na moich właściwych już tablicach - zdjecie i zdjecie_poczekalnia, które mają taką samą strukturę nie działa.
Robie na zaliczenie klona demotywatorow. Mam dwie tablice ze zdjeciami (zdjecie i zdjecia_poczekalnia) pierwsza tabela zawiera informacje o zdjeciach
na stronie głownej a druga tabela zawiera informacje o zdjeciach w poczekalni.
Chcę połaczyć obie tabelę żeby każdy użytkownik mogł zobaczyć wszystkie zdjecią ktore wrzucił na strone -i te, które dostały się na stronę główna i te w poczekalni

Poczekalnia:
  1. +----+-----------------------------+--------+-------+-----------------+--------------------------+
  2. | id | zdjecie | userid | ocena | opis | DATA |
  3. +----+-----------------------------+--------+-------+-----------------+--------------------------+
  4. | 74 | obrazki/goldenbridge.jpg | 1 | 0 | Golden Bridge | 2013-11-20 15:26:57 |
  5. +----+--------------------------+--------+-------+---------------+-------------------------------+
  6. | 75 | obrazki/gladiator.jpg | 1 | 0 | Gladiator | 2013-11-20 15:29:57 |
  7. +----+-----------------------------+--------+-------+------------------+--------------------------+

Strona główna:
  1. +----+-------------------------------+--------+-------+-----------------+-------------------------------+
  3. +----+-------------------------------+--------+-------+-----------------+--------------------------------+
  4. | 11 | obrazki/kaczor_donald.jpg | 1 | 0 | kaczka | 2013-10-20 15:26:57 |
  5. +----+-------------------------------+--------+-------+------------------+-------------------------------+
  6. | 12 | obrazki/ford.jpg | 1 | 0 | samochod | 2013-09-20 15:29:57 |
  7. +----+--------------------------------+--------+-------+-----------------+-------------------------------+
  8. | 14 | obrazki/rower.jpg | 0 | 0 | rower | 2013-08-20 15:29:57 |
  9. +----+--------------------------------+--------+-------+-----------------+-------------------------------+

A chcę uzyskać taki wynik dla usera=1

1. +---+-------------------------------+--------+-------+------------------+---------------------------------+
  3. +----+------------------------------+--------+-------+------------------+--------------------------------+
  4. | 74 | obrazki/goldenbridge.jpg | 1 | 0 | Golden Bridge | 2013-11-20 15:26:57 |
  5. +----+------------------------------+--------+-------+-------------------+-------------------------------+
  6. | 75 | obrazki/gladiator.jpg | 1 | 0 | Gladiator | 2013-11-20 15:29:57 |
  7. +----+------------------------------+--------+-------+-------------------+-------------------------------+
  8. | 11 | obrazki/kaczor_donald.jpg | 1 | 0 | kaczka | 2013-10-20 15:26:57 |
  9. +----+-------------------------------+--------+-------+------------------+-------------------------------+
  10. | 12 | obrazki/ford.jpg | 1 | 0 | samochod | 2013-09-20 15:29:57 |
  11. +----+--------------------------------+--------+-------+-----------------+---------------------------------+

Tylko, że jak wpisze
mysql> SELECT zdjecie FROM (SELECT zdjecie FROM zdjecia UNION SELECT zdjecie FROM zdjecia_pocz) A;
to otrzymuje błąd:
ERROR 1271 (HY000): Illegal mix of collations for operation 'UNION'
Przeszukałem całe google i nie mogę znaleźć informacji na ten temat.
Przepraszam za te rozjechane - nieczytelne tabelki. W moim edytorze postu są równo i nie wiem jak je wyrównać
Pozdrawiam.

Ten post edytował blendermen 20.11.2013, 19:15:01
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 25.08.2025 - 12:00