![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 0 Dołączył: 20.10.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jesli mam cos takiego po przez zwykle zapytanie select*from xxx
A cos B cos3 C cos B cos1 B cos A cos2 C cos2 A cos 3 i chcialbym żeby wysiwtlilo mi to tak: A cos cos2 cos3 B cos3 cos1 cos C cos cos2 Jak to mogę zrobić? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Jest to grupowanie danych. Tu o tym pisalem:
http://nospor.pl/grupowanie-wynikow.html -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 0 Dołączył: 20.10.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A jesteś w stanie mi powiedzieć czy jest możliwość wyciągnięcia tak jak pisałem danych z zapytania SQL?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Po czasie w jakim odpisujesz oraz po pytaniu jakie zadajesz, widac, ze nie czytales tego co ci podalem. Na koncu masz EDIT, w ktorym jest dodane jak to zrobic bezposrednio w zapytaniu
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Sorrki faktycznie jest. Dzięki.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 340 Pomógł: 49 Dołączył: 3.07.2009 Skąd: Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mysql w przeciwieństwie do MSSQL nie ma funkcji do tabel przestawnych (pivot) więc w zapytaniu tego nie zrobisz. Niezbędne jest jeszcze php i nospor ładnie to opisał
|
|
|
![]()
|
|
Alez jest, GROUP_CONCAT, o czym rowniez w tamty arcie wspomnialem i Monaco to dojrzal jak napisal w poprzednim poscie
![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 340 Pomógł: 49 Dołączył: 3.07.2009 Skąd: Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Alez jest, GROUP_CONCAT, o czym rowniez w tamty arcie wspomnialem i Monaco to dojrzal jak napisal w poprzednim poscie ![]() sork, nie przeczytałem w całości wątku i narobiłem zamieszania. Oczywiście do rozwiązania problemu z tego wątku funkcja GROUP_CONCAT w zupełności wystarczy i jest prawidłowa. Prawdą jest też, że nie ma w Mysql odpowiednika bardzo użytecznych funkcji takich jak PIVOT i UNPIVOT http://technet.microsoft.com/pl-pl/library...sql.105%29.aspx ale obecny wątek tego nie dotyczy i nie ma co nad tym dyskutować |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 421 Pomógł: 310 Dołączył: 18.04.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tylko że by default GROUP_CONCAT ma potężne ograniczenie - ilość znaków. Bodajże 512. Można się srogo przejechać.
|
|
|
![]()
|
|
Cytat The result is truncated to the maximum length that is given by the group_concat_max_len system variable, which has a default value of 1024. The value can be set higher, although the effective maximum length of the return value is constrained by the value of max_allowed_packet. Hehe, moja podswiadomosc mowila mi o tym juz od dawna, dlatego prawie zawsze uzywam odpowiedniego zapytania a potem grupowanie robie juz w php. Pewnie, bezpieczenie i rownie szybko ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 09:25 |