![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 45 Pomógł: 0 Dołączył: 19.08.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich
Proszę o pomoc, nigdy z wyrażeń regularnych nie byłem mocny. Stworzyłem sobie takie wyrażenie: /^(?=.*[0-9])(?=.*[!@#$%^&*])[a-zA-Z0-9!@#$%^&*]{6,12}$/ Sprawdza ono czy hasło ma od 6 do 12 znaków, dużą literę, cyfrę i znak specjalny. Nie bardzo wiem jak ugryźć zmianę polegającą na wymuszeniu wpisania dwóch dużych liter. Z góry dzięki za pomoc. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wykorzystuj przy czymś takim pojedynczego, skomplikowanego wyrażenia. Na pierwszy rzut oka nie wiadomo co ono w ogóle może robić, mocno też ogranicza możliwość wyłapania konkretnego błędu.
Dodanie kolejnych wymogów dla hasła jest dużo prostsze, masz konkretne komunikaty błędów, a kod jest łatwiejszy w utrzymaniu. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 45 Pomógł: 0 Dołączył: 19.08.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A ja potrzebuję to w javascript
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ops..., mój błąd - nie sprawdziłem działu. Ale zasada działania i sam kod będzie bardzo podobny. Jedynie z tego co pamiętam, JS-owskie wyrażenia nie mają wsparcia dla Unicode'owych grup znaków, ale i to powinieneś szybko przeskoczyć: https://www.google.com/search?q=javascript+...off&spell=1
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 28.06.2025 - 06:09 |