![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 31.10.2004 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Hej.
Jest sobie kod :
gdzie pod $reports jest jakaś HTMLowa tabelka <table><tr><td>Nazwa</td><td>3,432</td></tr></table> znawca tematu wie, że wchodząc na taką stronę otworzy mi się ona w Excelu...jako tabelka...z liczbami... Tylko już w excelu to różnie bywa z tymi danymi....liczby są jako text a nie jako liczba...i to jest pierwszy mój problem...jak wymusić żeby excel traktował liczbę jako liczbę... ? A drugi problem....otwieranie "<tr><td>" to nie jest zbyt optymalny sposób przy dużych tabelach... jak w phpie zrobić odstęp i przejście do następnej linii żeby excel traktował to jako nową kolumnę lub jako nowy wiersz... myślałem nad
tylko co wpisać zamiast XXXX i YYYYY ? pozdro 600 ---------------------- Jeśli chcemy dać kod na forum umieszczamy go w odpowiednich tagach BB Code, tym razem poprawiłem, ale na przyszłość proszę się do tego stosować : ) --- ~strife |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 27.12.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
do nastepnej kolumny mozna uzyc \t a do nastepnego wiersza \r (przynajmniej u mnie tak dziala)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 597 Pomógł: 30 Dołączył: 19.02.2003 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- Zapraszam na mój php blog, tworzenie stron.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 367 Pomógł: 10 Dołączył: 20.05.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 112 Pomógł: 20 Dołączył: 10.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tylko już w excelu to różnie bywa z tymi danymi....liczby są jako text a nie jako liczba...i to jest pierwszy mój problem...jak wymusić żeby excel traktował liczbę jako liczbę... ? http://php5.pl/php/generowanie_plikow_xls_...technologii_com - tu napisane jest o stylach dla XLS w MS Excel które umożliwiają zmuszenie Excela do traktowania danych w określony sposób. Zapewne nie wszystko wyjaśnione dokładnie, ale na pewno dobry punkt zaczepienia. pozdr. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 77 Pomógł: 0 Dołączył: 29.05.2006 Skąd: /dev/null Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czasem można zobaczyć w kod, jak excel generuje zrzuty archiwów xls w html-u właśnie. Ja nie wiem czemu nie korzystałem do tej pory z zewnętrznych klas, ale wolałem sam mieć nad wszystkim kontolę, więc napisałem własną klasę pod swój CRM która tworzy mi dumpy z mysql-a w excelu właśnie z róznymi opcjami jak filtry, wykres a nawet makro w visual basicu. Wcześniej robiłem to przykładowo tak:
I taki skrypt sprawował się świetnie w excelu, gdzie dodatkowo uruchamiał autofiltry do każdej kolumny, a i w innych rozwiązaniach jak OpenOffice też nie było problemu z jego implementacją. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 09:22 |