![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 0 Dołączył: 27.03.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam problem z polskimi znakami w samej tabeli MySQL. Zawsze wstawiają się do niej albo pytajniki albo krzaczki. Moje ustawienia: formularz:
php:
tabela: Kod charset: utf8 collation: utf8_polish_ci Połączenie do bazy: W takim wypadku jest pytajnik. Natomiast jeżeli zmienię na: Wtedy są krzaki. Na stronie wszystko jest w porządku, polskie znaki są wyświetlane, tylko w samych tabelach ich brak. Do przeglądania tabeli korzystam z MySQL Query Browser. Próbowałem zmieniać ustawienia również na latin2 oraz na ISO-8859-2, efekt taki sam. Macie jakieś sugestie? Dlaczego tak się dzieje? Pozdrawiam. Ten post edytował gawcio90 18.11.2013, 18:55:38 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 97 Pomógł: 20 Dołączył: 18.12.2007 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A czy w MySQL Query Browser masz ustawiony w edytorze font z obsługą utf-8 ? Przestaw np. na Arial i zobacz czy błąd dalej występuje.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 172 Pomógł: 27 Dołączył: 5.10.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sprawdź czy Sortowanie połączenie z serwerem jest też ustawione na utf8. I czy każde pole w tabeli ma taką metodę porównywania napisów.
A kodowanie utf-8 w set names raczej nigdy nie zadziała przy połączeniu z MySQL. Ten post edytował tomxx 18.11.2013, 21:06:57 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 0 Dołączył: 27.03.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@glh - tak nadal to samo
@tomxx - gdzie mogę to sprawdzić lub zmienić? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 172 Pomógł: 27 Dołączył: 5.10.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
bezpośrednio po wejściu do phpMyAdmina
|
|
|
![]()
|
|
Niestety nie posiadam phpMyAdmin, korzystam z MySQL Administrator.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 421 Pomógł: 310 Dołączył: 18.04.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wydaj polecenie SHOW CREATE TABLE ...
Wypisze ci całą strukturę tabeli wraz z kodowaniem. Jeśli będziesz miał utf8_polish_ci, to jest OK. To że w jakimś programie, który nie wiadomo jakich komponentów używa nie ma polskich znaków, to nic nie znaczy. MySQL Workbench tez ma problemy z tym. Wpisz sobie w notatniku zapytanie typu: SELECT * FROM tabela WHERE pole ='fraza z polskimi znakami, im więcej, tym lepiej, która NA PEWNO jest w tabeli' a potem wklej to do swojego narzędzia i sprawdź, czy masz wynik. Możesz również tak sprawdzić z INSERTEM (dla pewności wcześniej) |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 26.06.2025 - 16:40 |