![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 37 Pomógł: 0 Dołączył: 12.03.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam taki problem, chciałem dodać obsługę błędów w mojej aplikacji i nie do końca wiem jak mam to zrobić bo w necie nie specjalnie o tym mowa. Mam sobie następującą funkcję z ErrorController.
I co mam teraz zrobić aby dodać np 403 lub 401 ? Bo ogólnie nie wiem nawet jak się za to zabrać, próbowałem na wiele sposobów ale nic mi nie wychodzi. Jak ktoś mia jakiś pomysł to niech pisze. Każda sensowna myśl lepsza niż jej brak. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 247 Pomógł: 9 Dołączył: 20.09.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No masz już tam zrobione wszystko. Jedynie musisz stworzyć widok /error/404.phtml. W zależności od tego jaki przesyłasz exception taki wyświetlasz komunikat.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 37 Pomógł: 0 Dołączył: 12.03.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No masz już tam zrobione wszystko. Jedynie musisz stworzyć widok /error/404.phtml. W zależności od tego jaki przesyłasz exception taki wyświetlasz komunikat. Albo Ty nie przeczytałeś tego co było pod kodem albo po prostu ja nie rozumiem co ma wspólnego tworzenie widoku do 404 z obsługą błędu 403 ? Jesteś mi to w stanie wytłumaczyć ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 97 Pomógł: 45 Dołączył: 5.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie siedziałem za długo w Zend Framework 1, więc moje rozwiązanie może być łopatologiczne, ale szedłbym w tym kierunku:
Zrobił klasę dziedziczącą od Exception, powiedzmy Custom_Exception_Forbidden, następnie w momencie zgłoszenia błędu korzystałbym z tej klasy w stylu:
I teraz w ErrorAction:
Ten post edytował RiE 28.11.2013, 17:47:13 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 16:27 |