![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 342 Pomógł: 23 Dołączył: 20.01.2011 Skąd: Chełm Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jakie rozwiązanie byłoby dobre jeśli chodzi o ilość wyświetleń na dany artykuł, bo myślałem nad czymś takim by po wejściu na artykuł zwiększyć wartość wyświetlania o +1 i przechować ip dla danej osoby w ciastkach na 24h i żeby w ciągu 24h nie dało się zwiększać wartości o +1 czy lepiej to w bazie sqlite przechowywać ip i id artykułu i na podstawie tego sprawdzić czy ma dodać ilość wyświetleń o +1 czy nie? Szczerze to nie wiem jak inni robią by te wyświetlania były w miarę uczciwe. Jeśli są jakieś lepsze rozwiązania to chętnie przeczytam je tylko bez gotowców czy typowych liczników bo chcę sam to napisać od zera
![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Wyświetlenie to wyświetlenie, nieważne czy wyświetlę dany artykuł 3x dziennie - powinno zliczać każde wyświetlenie. Nie bawiłbym się w IP czy inne metody rozpoznania użytkownika bo każda z nich będzie obarczona błędem. Chyba, że artykuł może wyświetlić tylko osoba zalogowana - wówczas identyfikujesz użytkownika po jego ID.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 342 Pomógł: 23 Dołączył: 20.01.2011 Skąd: Chełm Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no w sumie też racja bo myślałem by jakoś to zabezpieczyć przed ludźmi którzy chcą nawalać mi wyświetlania np 1 osoba zrobi 500 wyświetleń do 1 artykułu na dzień, ale teraz to wątpię czy taka osoba się znajdzie
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 97 Pomógł: 20 Dołączył: 18.12.2007 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zawsze można ustawiać ciastko czytającym - że już przeczytali i wówczas nie zwiększać licznika.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 707 Pomógł: 290 Dołączył: 16.12.2008 Skąd: Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zabezpieczyć przed ludźmi którzy chcą nawalać mi wyświetlania np 1 osoba zrobi 500 wyświetleń do 1 artykułu na dzień Na prawdę ludzie mają ciekawsze rzeczy do roboty ![]() Już dawno zauważyłem, że takie liczniki na forach, portalach ogłoszeniowych liczą normalnie każde wyświetlenie i nic się złego nie dzieje. Troszkę inna sprawa, że na np. na forum suma wyświetleń pokazywana jest z opóźnieniem. -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 04:43 |