![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 707 Pomógł: 290 Dołączył: 16.12.2008 Skąd: Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bardzo prosty problem.
Mamy tabelę z wiadomościami - id odbiorcy i id wysyłającego. Chcę stworzyć listę konwersacji czyli po jednej wiadomości z każdej konwersacji. 1 | 2 1 | 2 1 | 3 3 | 1 2 | 1 Wynik oczekiwany dla useraID: 1 - po jednej, ostatniej wiadomości z każdej rozmowy. 2|1 1|3 Niby proste ale wszystkie moje wariacje SELECTa zwracają ładnie po jednej wiadomości ale dla rozmów gdzie była odpowiedź zwraca 2 wiersze 1|2 i 2|1 traktując to jako osobne rozmowy. Jedna z prób:
Jak wytłumaczyć bazie że 1|2 to dla mnie to samo co 2|1 i nie chcę aby się powtarzało? Inna próba z takim samym rezultatem:
Ten post edytował markonix 16.11.2013, 23:21:45 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 354 Pomógł: 100 Dołączył: 14.11.2013 Skąd: Płock Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 707 Pomógł: 290 Dołączył: 16.12.2008 Skąd: Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To była moja pierwsza próba i faktycznie pokazuje w porządku pary, ale tak jak napisałem na początku chce pobrać pary wiadomości czyli całe wiersze.
Tutaj zobrazowany problem z prostym DISTINCT: http://sqlfiddle.com/#!2/84c5ea/1/0 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 915 Pomógł: 210 Dołączył: 8.09.2009 Skąd: Tomaszów Lubelski/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może tak:
Edit: Hmmm, doszedłem do wniosku, że chodziło Ci chyba o coś innego (modyfikacja Twojego zapytania): http://sqlfiddle.com/#!2/39580a/7 Ten post edytował redeemer 17.11.2013, 14:52:31 |
|
|
![]()
|
|
No właśnie zanim zeedytowałeś zacząłem przerabiać Twoją pierwszą propozycję, która była w porządku ale używała tego dziadowskiego GROUP BY, którego nie da się posortować przed grupowaniem.
Co do drugiej propozycji już na wstępie widzę problem, że nie widzi rozmowy o id 7 - "nowszej" od tej o ID 6. Tak więc druga Twoja propozycja ma chyba ten sam problem co moje pierwsze próby. Druga pomysłowa, nie wpadłbym na użycie CONCAT (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Problem tylko z sortowaniem tak więc nie ma innej opcji jak sub zapytanie.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 915 Pomógł: 210 Dołączył: 8.09.2009 Skąd: Tomaszów Lubelski/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ok, w końcu zrozumiałem o co tak naprawdę chodzi (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Zapytanie bez IF i CONCAT będzie bardziej "eleganckie": Warto pamiętać, że grupowanie po "sztucznych" kolumnach nie korzysta z indeksów i jeśli to zapytanie ma być często wykonywane, może warto rozważyć dodanie kolejnej kolumny do tabeli (+odpowiednie indeksowanie). Jestem też prawie pewien, że bez ruszania tabeli da się to zrobić lepiej, ale nie mam ostatnio za dużo wolnego czasu, żeby się bardziej przyjrzeć (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Rozumiem, że sztuczne kolumny odnoszą się do rozwiązania z concat czy chodzi Ci o Twoją aktualną propozycję z podzapytaniem?
|
|
|
![]()
|
|
Te dwie propozycje wydajnościowo powinny być tożsame (ewentualnie minimalnie większy narzut pamięci będzie miało zapytanie z użyciem concat). Druga propozycja jednak, ma moim zdaniem "ładniejszy" kod.
|
|
|
![]()
|
|
No tak, ale wspomniałeś o tymczasowych kolumnach i ich wydajności.
Faktycznie zapytanie będzie często wykonywane (i jego wariacje) dlatego będę je odchudzał jak tylko się da. W rozwiązaniu z CONTACT takową kolumną jest custom_id. W Twoim najnowszym rozwiązaniu nie ma dynamicznie tworzonej kolumny więc wg tego co napisałeś wcześniej powinno być lepsze (pomijam fakt, że lepiej wygląda wizualnie (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 19:41 |