![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 62 Pomógł: 0 Dołączył: 27.12.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mam taki problem, napisalem sobie taki skrypcik w którym mam 5 banerów i przez cookie sprawdzam który baner user miał wyświetlony, jeśli nie miał któregoś z tych co są zapisane wciasteczkach to ten się wyświetla. Jeśli zostały wyświetlone przez usera wszystkie to wyświetlają się losowo. Tylko mam problem taki że do każdego banneru mam osobne ciasteczko. A chciałbym żeby w jednym ciasteczku były zapisane które banery zostały już wyświetlone. I z tym sobie własnie nie mogę dać rady. ( banery mają nazwy 1.gif - 5.gif). Tak jak mam zrobione to działa tylko każdy baner ma "swoje" ciasteczko. Kombinowałem troche z explode i implode a potem porównywanie tablic ale nic z tego mi nie wyszlo. Prosił bym o jakąś pomoc. Poniżej wklejam mój działający kod w którym zapisują się osobne ciasteczka.
Ten post edytował smiesznylolek 13.11.2013, 15:19:37 |
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 824 Pomógł: 106 Dołączył: 14.03.2012 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
np. gdybys wyswietlal te banery po kolei moglbys w jedno ciasto zapisywac wartosc 1,2,3,4,5 i potem sprawdzac jak 1 to wyswietl 2 jak 3 to wyswietl 4 ... jak 5 to wyswietlaj losowo
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 62 Pomógł: 0 Dołączył: 27.12.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
stworzyłem coś takiego,(kod poniżej) ale mam problem, bo nie losuje mi tych banerów spośród tych których jeszcze nie wyświetlało, tylko losuje ogólnie. Tak jakby w ogole nie było wykonywana pierwsza część od isset, tylko sam następny if. (!($zanleziono)) ... Prosił bym o wytłumaczenie co źle robię bo już się troszke pogubiłem...;/
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Literówka
$zanleziono |
|
|
![]()
|
|
faktycznie, ale to nic nie dalo bo do ciasteczka za każdym razem dopisują mi się losowe wartośći od 1-5 az powtórkami, a powinny się losować bez powtórzeń. I w ciasteczku powinno być zapisanych tylko tych 5 wartości od 1-5 a potem losowo powinny się wyświetlać. Ale do ciasteczka są dopisywane cały czas wartości po każdym odświeżeniu...
teraz to zrobiłem coś takiego jak poniżej, zapisują się w ciasteczku wylosowane wartości banera przedzielone "," tyle że gdy zapiszą się już wszystkie 5 wartości to potem do ciasteczka zapisują się same '',". i ciasteczko wygląda w taki sposób "1,3,4,2,5,,,," i po wygenerowaniu tych pięciu banerów pojawia mi się: Warning: array_rand(): Second argument has to be between 1 and the number of elements in the array in D:\xampp\htdocs\praktyczne\baner4.php on line 13 Notice: Undefined index: in D:\xampp\htdocs\praktyczne\baner4.php on line 14 Wiem o co chodzi z tym ostrzeżeniem ale nie wiem jak to zapisać żeby po wylosowaniu i zapisaniu w ciasteczku wszystkich 5ciu banerów, nie były już do niego dopisywane ale tylko losowane. Proszę o pomoc bo męcze się z tym a wydaje mi się że to jakaś pierdółka i nie daje mi to spokoju... Chodzi mi tylko o to jak to zaimplementować że po zapisaniu do ciasteczka 5ciu wartości, kolejne banery byly już losowane bez zapisu w cookie
Ten post edytował smiesznylolek 14.11.2013, 11:46:19 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 197 Pomógł: 24 Dołączył: 22.11.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po explode sprawdź, czy $wyswietlone ma tyle samo elementów, co $tablica - jeśli tyle samo, to znaczy, że wszystkie zostały wyświetlone. Wtedy pomijasz już całą resztę kodu i po prostu losujesz nr.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 25.08.2025 - 11:23 |