![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 30.10.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ponizej mam taki maly zapis z kursu o PHP, gdzie w tabelce po zapętleniu "while" wyświetlają mi się wszystkie imiona i nazwiska.
Moje pytanie jest nastepujace - jaki trzeba zrobić zapis, aby nie wyswietlaly mi się wszystkie imiona oraz nazwiska, ale chciałbym jak to jest np. w tabelach, ze mogę wybrać sobie aby np. wyswietlic z tej bazy danych tylko nazwisko Gołota, gdzieś w dokumencie html pomiędzy znacznikiem <h1> tutaj powiedzmy aby było nazwisko Goóta się wyswietała z bazy danych z tabeli ludzie </h1> <!doctype html> <html> <head> <meta charset="utf-8"> <title>Untitled Document</title> </head> <body> <?php $serwer = 'localhost'; $uzytkowanik = 'root'; $haslo = 'XXXXX'; // ustanawiamy polaczenie $polaczenie = mysql_connect($serwer, $uzytkowanik, $haslo ); if(!$polaczenie) { die ('Blad polaczenie' . mysql_error()); } //wybieramy baze mysql_select_db('baza', $polaczenie) or die ('Error ' . mysql_error()); // tworzymy tabelę z kodowanie znaków utf8 mysql_query(" CREATE TABLE ludzie( numerID int NOT NULL AUTO_INCREMENT, PRIMARY KEY(numerID), Imie varchar(15), Nazwisko varchar(15), Wiek int ) DEFAULT CHARACTER SET utf8 COLLATE utf8_general_ci "); // umieszczamy wpisy w tabeli w kodowaniu utf8 mysql_query("SET NAMES 'utf8'"); mysql_query("INSERT INTO ludzie ( Imie, Nazwisko, Wiek ) VALUES ('Andrzej', 'Gołota', 32)"); mysql_query("INSERT INTO ludzie ( Imie, Nazwisko, Wiek ) VALUES ('Adam', 'Małysz', 28)"); mysql_query("INSERT INTO ludzie ( Imie, Nazwisko, Wiek ) VALUES ('Robert', 'Kubica', 19)"); // wyświetlamy wyniki z bazy w postaci tabeli $wyniki = mysql_query("SELECT * FROM ludzie"); // tworzymy tabelę html z nagłówkami echo ' <table border="1"> <tr> <th> Imię</th> <th>Nazwisko</th> </tr> '; // generujemy wpisy z bazy jako komórki tabeli while($kolumna = mysql_fetch_array($wyniki)) { echo "<tr>"; echo "<td>" . $kolumna['Imie'] . "</td>"; echo "<td>" . $kolumna['Nazwisko'] . "</td>"; echo "</tr>"; } mysql_close($polaczenie); ?> </table> </body> </html> |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Słabo to wytłumaczyłeś, albo nie rozumiem.
W Twoim kodzie przy każdym odświeżeniu strony do bazy dodają się nowe rekordy. Na pewno tak ma być? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 30.10.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć,
Dzieki za odpowiedź. Tak masz race za każdym razem rekordy się podwajają przy odświeżaniu strony - sorry jestem początkujący ![]() - bazę o nazwie 'baza', - stworzyłem w powyższej bazie tabelę o nazwie 'ludzie' Wszystko co mnie teraz interesuje z tego kodu poniżej, to jak wyciągnąć z tej bazy danych 'baza' oraz tabeli w niej 'ludzie' - słowo Gołota. Np. mając w tym dokumencie poniżej po zamknięciu znacznika ?> oraz przed zamknięciem znacznika </body> chciałbym mieć np. znaczniki <h1> a w nim napisane <h1> Nazwisko tego człowieka to jest <?php Gołota ?> </h1> - i moje pytanie właśnie jest jak wyciągnąć z tabeli ludzie to nazwisko Gołota za pomocą PHP. Myślę że teraz jest bardziej jasno ![]() <!doctype html> <html> <head> <meta charset="utf-8"> <title>Untitled Document</title> </head> <body> <?php $serwer = 'localhost'; $uzytkowanik = 'root'; $haslo = 'XXXX'; // ustanawiamy polaczenie $polaczenie = mysql_connect($serwer, $uzytkowanik, $haslo ); if(!$polaczenie) { die ('Blad polaczenie' . mysql_error()); } //wybieramy baze mysql_select_db('baza', $polaczenie) or die ('Error ' . mysql_error()); // niszczymy tabelę jeśli taka istnieje mysql_query("DROP TABLE IF EXISTS ludzie"); //wybieramy baze mysql_select_db('baza', $polaczenie) or die ('Error ' . mysql_error()); // tworzymy tabelę z kodowanie znaków utf8 mysql_query(" CREATE TABLE ludzie( numerID int NOT NULL AUTO_INCREMENT, PRIMARY KEY(numerID), Imie varchar(15), Nazwisko varchar(15), Wiek int ) DEFAULT CHARACTER SET utf8 COLLATE utf8_general_ci "); // umieszczamy wpisy w tabeli w kodowaniu utf8 mysql_query("SET NAMES 'utf8'"); mysql_query("INSERT INTO ludzie ( Imie, Nazwisko, Wiek ) VALUES ('Andrzej', 'Gołota', 32)"); mysql_query("INSERT INTO ludzie ( Imie, Nazwisko, Wiek ) VALUES ('Adam', 'Małysz', 28)"); mysql_query("INSERT INTO ludzie ( Imie, Nazwisko, Wiek ) VALUES ('Robert', 'Kubica', 19)"); mysql_close($polaczenie); ?> </body> </html> |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Zacznij uzywac BBCODE!
Nie widzisz ze post Tursona z BBCODE wyglada zdecydowanie lepiej i czytelniej? -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pobranie elementów z bazy danych
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 04:06 |