![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 2 Dołączył: 10.03.2005 Skąd: Elbląg Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, czy ktoś z Was pisał testy w selenium za pomocą PHP?
Mam zainstalowane selenium IDE, nagrany test, wyeksportowany do PHP. Uruchomiłam serwer Selenium RC i apacha (na xampp). W wyeksportowanych plikach mam takie odniesienie: 1. require_once 'Testing/Selenium.php'; ale nigdzie na dysku nie mam takiego pliku jak Selenium.php Mam też drugi plik wyeksportowany do PHP (PHPUnit), a w nim: 2. class Example extends PHPUnit_Extensions_SeleniumTestCase po uruchomieniu dostaję komunikat: Fatal error: Class 'PHPUnit_Extensions_SeleniumTestCase' not found Czy ktoś może mi pomóc? Jak przygotować środowisko do testów selenium w php? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 587 Pomógł: 131 Dołączył: 8.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
W skrócie potrzebujesz PEAR + PHPUnit. http://pear.php.net/manual/en/installation.getting.php http://phpunit.de/manual/3.0/en/installation.html
-------------------- Despite the tons of examples and docs, mod_rewrite is voodoo. Damned cool voodoo, but still voodoo. --Brian Moore
I never go looking for a sucker. I look for a Champion and make a sucker of of him. --Amarillo Slim Home-made : js-gui-classes | Accordion | Tabs | Carousel / php-sms-classes | Obsługa bramki SMS MultiInfo | Obsługa bramki SMS Mobiltek |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 2 Dołączył: 10.03.2005 Skąd: Elbląg Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
![]() C:\xampp\php\PEAR\PHPUnit\Extensions\ pliki typu: Selenium2TestCase.php, SeleniumBrowserSuite.php itd. mam już również C:\xampp\php\PEAR\Testing a w nim Selenium.php pliki wyeksportowane z Selenium IDE mam na D:\htdocs\selenium (tak mam ustawiony serwer, że pliki php uruchamiam np. http://localhost:8080/selenium/phplog.php) jednak po uruchomieniu pliku phplog.php
dostaję komunikat: Fatal error: Cannot re-assign $this in D:\htdocs\selenium\phplog.php on line 10 po uruchomieniu pliku phplogunit.php
dostaję komunikat: Fatal error: Class 'PHPUnit_Extensions_SeleniumTestCase' not found in D:\htdocs\selenium\phplogunit.php on line 3 i właśnie nie wiem, jakie pliki gdzie powinnam przerzucić, by to działało. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 587 Pomógł: 131 Dołączył: 8.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej.
Spróbuj tak, będzie śmigać.
-------------------- Despite the tons of examples and docs, mod_rewrite is voodoo. Damned cool voodoo, but still voodoo. --Brian Moore
I never go looking for a sucker. I look for a Champion and make a sucker of of him. --Amarillo Slim Home-made : js-gui-classes | Accordion | Tabs | Carousel / php-sms-classes | Obsługa bramki SMS MultiInfo | Obsługa bramki SMS Mobiltek |
|
|
![]()
|
|
Teraz dostałam komunikat:
Fatal error: Class 'PHPUnit_Framework_TestCase' not found in D:\htdocs\selenium\phplog1.php on line ... gdzieś tam w internecie znalazłam poradę, że trzeba zmienić require_once 'Testing/Selenium.php'; na require_once 'PHPUnit/Autoload.php'; (aczkolwiek tu mam wątpliwość czy ten katalog PHPUnit może być na C: a plik phplog1.php na D: ?) tak zrobiłam i po uruchomieniu skryptu phplog1.php mam po prostu pustą stronę, bez żadnego komunikatu, ale to chyba nie jest dobrze? Spodziewałam się raczej że nastąpi otworzenie przeglądarki Firefox i coś się zacznie testować, czy ja się mylę? |
|
|
![]()
|
|
Generalnie potrzebujesz.
|
|
![]()
|
|
rocktech chyba potrzebuję bardziej łopatologicznej podpowiedzi. W tej chwili mam taki plik
phplog2.php:
wywołuję go przez plik
a wynik jest taki:
mam też mały progress jeśli chodzi o plik phplogunit.php, którego kod wkleiłam w swojej drugiej wypowiedzi, tj. gdy go wywołuję poleceniem exec to firefox się odpala, coś się próbuje testować, ale w efekcie w oknie w którym wywołuję test mam wynik:
wydaję mi się, że w tym drugim przypadku dostaję timedout, bo w przeglądarce wywołanej przez selenium server dla mojej strony pokazuję się komunikat o akceptacji ciasteczek, który przysłania całą stronę i być może to przeszkadza w kontynuowaniu testu, lecz dodanie polecenia $myVar->click("id=clickButton") nie powoduje zamknięcia tego okna. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Do firefoxa masz plugin którym możesz nagrać test
http://www.seleniumhq.org/projects/ide/ http://www.youtube.com/watch?v=88HDMkrCft4 -------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
Peg jeżeli chcesz uprawiać sex to dzieci muszą wyjść, a jeżeli chcesz żeby był dobry ty też musisz wyjść - Al Bundy. QueryBuilder, Mootools.net, bbcradio1::MistaJam http://www.phpbench.com/ |
|
|
![]()
|
|
O tym pisałam w pierwszej wypowiedzi tj. że mam selenium IDE, nagrany test, wyeksportowany do PHP. Wyeksportowałam test do PHP, bo chciałabym go oprogramować, tj. zrobić w nim jakieś warunki, że jeśli jestem zalogowana to coś tam, ale nie mogę wywołać z selenium RC jednego podstawowego testu, który w IDE działa.
|
|
|
![]()
|
|
Cytat mam też mały progress jeśli chodzi o plik phplogunit.php, którego kod wkleiłam w swojej drugiej wypowiedzi, tj. gdy go wywołuję poleceniem exec to firefox się odpala, coś się próbuje testować, ale w efekcie w oknie w którym wywołuję test mam wynik: I tego przykładu się trzymaj. U mnie jest tak samo (Invalid response while accessing the Selenium Server at \'http://localhost:4444/selenium-server/driver/\': Timed out after XXXXXms',) jak tylko wywołam waitForPageToLoad(). Doczytałem, że to jest kwestia wersji Selenium Server vs PHP_Unit_Selenium. Powalcz trochę ja się poddałem chwilowo z natłoku innych zadań. A i od razu dodam to co robisz nie jest łatwe do łopatologicznego wytłumaczenia ![]()
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 09:09 |