![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 500 Pomógł: 1 Dołączył: 29.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam w bazie takie rekordy
1. dom,podlaskie,chata 2. drzewo,las,grzyby Tekst który mam do dyspozycji to "las". Chciałbym pobrać ten drugi rekord niestety korzystając z zapytanie z LIKE %las% pobierane są oba. Jak mogę zmienić to zapytanie tak aby pobierało tylko ten drugi rekord? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 279 Pomógł: 56 Dołączył: 3.06.2010 Skąd: Tarnowskie Góry Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zakładając że pole kolumna nazywa się np. 'tag' , to spróbuj tak
Powinno zadziałać. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 386 Pomógł: 7 Dołączył: 22.04.2010 Skąd: Ziemia Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
jeśli pole 2 posiada id w co nie wątpię to możesz zrobić takie coś
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 500 Pomógł: 1 Dołączył: 29.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zakładając że pole kolumna nazywa się np. 'tag' , to spróbuj tak
Powinno zadziałać. A jak np słowo las będzie na pierwszym miejscu? Wtedy to już chyba nie zadziała bo nie będzie przecinka z przodu |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 421 Pomógł: 310 Dołączył: 18.04.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A jak np słowo las będzie na pierwszym miejscu? Wtedy to już chyba nie zadziała bo nie będzie przecinka z przodu Dlatego na pocztku dodajesz ten przecinek. Nie porównujesz tag, tylko CONCAT(',', tag, ','), czyli dodjesz i na pocztku i na końcu. I jest to jedyne słuszne (oprócz normalizacji) rozwiązanie. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 31.01.2013 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To jest jedyne słuszne rozwiązanie tylko dla tego przypadku.
Pobiera 2 rekordy ponieważ w 1 i 2 rekordzie występuje słowo "las", mianowicie w słowie podlaskie oraz las, aby temu zapobiec użyj spacji po słowie, czyli LIKE %las %, bo jeśli to ma być słowo, to na pewno po nim wystąpi spacja. |
|
|
--maly-- |
![]()
|
Goście ![]() |
A jesli słowem będzie goLAS, to i na końcu będzie spacja, więc warunek jest zgodny i pobierze mu ten rekord "golas".
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.07.2025 - 05:05 |