![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 0 Dołączył: 10.11.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam problem z formularzami w ZF2. Jako, że dopiero zaczynam, nie wiem gdzie znajduje się błąd.
Strukturę katalogów mam domyślną. Oto model:
Tutaj controller:
A tutaj sam formularz:
Błąd brzmi:
Proszę o pomoc, z góry dzięki. Widok myślę, że jest zbędny. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 97 Pomógł: 45 Dołączył: 5.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Radziłbym zapoznać się z dokumentacją w szczególności z przykładową aplikacją, bo strasznie dziwny twór Ci wyszedł.
W Zendzie nie wczytuje się w ten sposób plików:
Tylko korzystając z przestrzeni nazw i use Błąd wskazuje że nie ma takiej klasy, ponieważ w Zend 2 nazwa klasy jest identyczna jak nazwa pliku. Jeżeli używamy:
To rozszerzamy klasę w ten sposób:
Dlatego zalecane jest, aby Twoje klasy również przyjeły taką konwencję nazewnictwa, więc zamiast
Dobrze byłoby dać:
Przy nazwach klas używamy systemu notacji zwanym PascalCase Natomiast przy zmiennych i nazwach metod, używane są notacje CamelCase Przykład:
Dlatego jak łatwo się domyślić, po zmienieniu extends Zend_Form na Form, kolejnym błędem będzie brak klas Zend_Form_Element_Text Kolejna sprawa to: E:\www\zf\module\Example\src\Example\Controller\form_add.php on line 3 W folderze Controller, trzymamy tylko kontrolery, których koniec powinien być rozszerzony o słowo Controller IndexController.php CategoryController.php ExampleController.php itd. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 18:51 |