![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 335 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Potrzebuje skryptu wyswietlajacego ilosc stron wyniku.
Tzn. np. SQL zwraca mi 100 rekordow przy czym tylko po 10 wypisuje. Tak wiec potrzebuje index odsylaczy do stron z nastepnymi wynikami. Plz help ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 234 Pomógł: 0 Dołączył: 9.04.2002 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod $ilosc_rekordów=/*tu chyba wiesz co przypisać*/;
$ilosc_stron=ceil($ilosc_rekordów/10); Ze stworzeniem indexu stron chyba już sobie poradzisz ![]() -------------------- Pozdrawiam,
Mistycus |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 456 Pomógł: 0 Dołączył: -- Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
rzecz jaka mi przyszla do glowy to jesli wyciagasz cos z bazy i otrzymujesz 100 rekordow to masz je w tablicy wiec mozesz tak:
Kod <?php
$tab= // widomo jakas tablica:) wynik bazy if(!$nr){ $nr=10; //ilosc wyswietlen $j=0; } for($i=$j;$i<$nr;$i++){ echo "$tab[$i]<br>n"; } $j=$nr; $nr=$nr+10; echo "<a href="$PHP_SELF?nr=$nr&j=$j">dalsze wpisy</a>"; ?> to taki tylko jeden prosty pomysl jak to mozna rozwizac :wink: -------------------- pozdrawiam
CASTOR |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 234 Pomógł: 0 Dołączył: 9.04.2002 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czemu Castor tak kombinujesz :?: Długość tablicy można sprawdzić przez count($tablica); :wink:
-------------------- Pozdrawiam,
Mistycus |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 456 Pomógł: 0 Dołączył: -- Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Potrzebuje skryptu wyswietlajacego ilosc stron wyniku.
Tzn. np. SQL zwraca mi 100 rekordow przy czym tylko po 10 wypisuje. Tak wiec potrzebuje index odsylaczy do stron z nastepnymi wynikami. Ooops zle cie zrozumialem :oops: teraz to ja juz nie wiem o co ci chodzi?? moze o cos takiego? Kod <?php
$tab=// tu wynik bazy if(!$s){ $s=0; $k=10; } if($s){ $s--; $k--; } for($i=$s;$i<$k;$i++){ echo "$tab[$i]<br>n"; } $ile=count($tab); $ile_linkow=ceil($ile/10); $od=1; for($i=0;$i<$ile_linkow;$i++){ $do=$od+9; echo "<a href="$PHP_SELF?s=$od&k=$do">wpisy $od do $do </a><br>n"; $od+=10; } ?> dopracuj to ![]() -------------------- pozdrawiam
CASTOR |
|
|
![]()
|
|
Cytat Czemu Castor tak kombinujesz :?: Długość tablicy można sprawdzić przez count($tablica); :wink:
pobaw sie skryptem to bedziesz wiedzial :wink: wsadz w Kod $tab=file("jakis_plik_z_wieloma_liniami.txt");
i zobaczysz :wink: -------------------- pozdrawiam
CASTOR |
|
|
![]()
|
|
kombinuje bo mi sie nudzi a Sethowi sie nie chce
![]() :!: Oczywiscie te skrypciki tak jebnalem i trzeba je zoptymalizowac do swoich potrzeb i ulepszyc :!: -------------------- pozdrawiam
CASTOR |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 335 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chodzilo mi o cos takiego jak jest np na forum tzn.:
Idz do strony 1 2 3 4 5 itd. oczywiscie kazda liczba jest odnosnikiem do tej samej strony tylko z innymi parametrami. To tak ogolnie mialo wygladac ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Cytat Kod $tab=file($plik); :?: A po co ta funkcja file() ? Cytat dopracuj to
![]() ![]() ![]() ![]() Ale tak na powaznie to moze ktos wie w ktorym miejscu jest ta funkcja w phpBB (tzn w jakim pliku). |
|
|
![]()
|
|
Czy Ty naprawdę nie potrafisz sobie z tym poradzić :?:
Pczekaj kilka minut to Ci napiszę ten skrypcik w całości :!: -------------------- Pozdrawiam,
Mistycus |
|
|
![]()
|
|
Poczekam 8)
|
|
|
![]()
|
|
Cytat Chodzilo mi o cos takiego jak jest np na forum tzn.:
Idz do strony 1 2 3 4 5 itd. oczywiscie kazda liczba jest odnosnikiem do tej samej strony tylko z innymi parametrami. To tak ogolnie mialo wygladac ![]() ![]() to juz masz w moim drugim skrypcie :wink: dopasuj se to i zmien nazwe linkow i bedziesz mial to co zes chcial A to file() to tak mi sie wjebalo bo pisalem na localu i probowalem na pliku a do czego to sluzy to juz chyba wiesz nie :wink: Ja spadam jak Mistycus nic nie wymysli to moze ci cos skrobne pozniej ale wlasciwie to juz masz to o co ci chodzilo tylko se to przerob! -------------------- pozdrawiam
CASTOR |
|
|
![]()
|
|
OK, juz mam.
Pokombinowalem z funkcja ceil() |
|
|
![]()
|
|
Sorki za moje lenistwo :oops: ale o tej porze po 12h spedzonych przed komputerem juz nic sie nie chce.
![]() |
|
|
![]()
|
|
pochwal sie :wink:
![]() -------------------- pozdrawiam
CASTOR |
|
|
![]()
|
|
Świetnie, że już masz, ale mi jakoś nie idzie. Nie działa kod który oznaczyłem na czerwono:
Kod <?
$ilosc_rekordów=100; //count($twoja_tablica); $ilosc_stron=ceil($ilosc_rekordów/10); [color=red]if(isset($QUERY_STRING["numer"])){ $numer=$QUERY_STRING["numer"]; }else{ $numer=1; };[/color] if($numer>1){ echo '<a href='.$PHP_SELF.'?numer='.($numer-1).'><<<</a>'; }; echo "Strona $numer z $ilosc_stron"; if($numer<$ilosc_stron){ echo '<a href='.$PHP_SELF.'?numer='.($numer+1).'>>>></a>'; }; ?> Jeśli pominąć ten fragment kodu, to wszystko jest ok, ale czytałem, że w najnowszej wersji php parametry z adresu nie są automatyczne kopiowane do zmiennych o tych samych nazwach. -------------------- Pozdrawiam,
Mistycus |
|
|
![]()
|
|
Cytat ale czytałem, że w najnowszej wersji php parametry z adresu nie są automatyczne kopiowane do zmiennych o tych samych nazwach.
gdzie ty to zes wyczytal? ![]() bzdura!! A po drugie to nie moze funkcjonowac bo QUERY_STRING nie jest tablica tylko STRINGIEM wwiec jesli chcesz cos wydobyc to musisz explode()!!!!! -------------------- pozdrawiam
CASTOR |
|
|
![]()
|
|
Znaleźliście już błąd w tym, co napisałem na czerwono :?:
Ja przez pół godziny szukałem informacji na temat tego, jak odczytać parametry z adresu. Pomóżcie - tego nigdzie nie ma. -------------------- Pozdrawiam,
Mistycus |
|
|
![]()
|
|
-------------------- Pozdrawiam,
Mistycus |
|
|
![]()
|
|
Cytat Ja przez pół godziny szukałem informacji na temat tego, jak odczytać parametry z adresu.
np tak: Kod $tmp=explode("&",$QUERY_STRING);
for($i=0;$i<count($tmp);$i++){ $ex=explode("=",$tmp[$i]); $query_ciag[$ex[0]]=$ex[1]; } print_r($query_ciag); -------------------- pozdrawiam
CASTOR |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 8.07.2025 - 18:28 |