![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 0 Dołączył: 27.11.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie potrafię sprecyzować mojego pytania, więc opiszę, co chce uzyskać.
mam dwie tabele, załóżmy: pokoje i rezerwacje w tabeli pokoje mam id_pokoju, nazwe, cena w tabeli rezerwacje mam id_rezerwacji, id_pokoju (relacja z tabela pokoje), czas_od, czas_do, typ_rezerwacji (1 - zajete, 2 - wstepna) i teraz chcę pobrać dla np. dnia dzisiejszego listę pokoi wraz z informacją, czy jest zajęte, jesli tak to od kiedy do kiedy... mogę to zrobić tak:
a może tak?:
problem polega na tym, że rezerwacji może być sporo (różne terminy), ja potrzebuję tylko tę, która w danym dniu jest znacząca (pokoj wolny lub zarezerwowany_) i całe info o niej. tabela rezerwacje ma jeszcze typ rezerwacji, ale dla czytelnosci pominalem go, bo potrafię sobie dodać nową linijkę where typ_rezerwacji.... :-)
dotarłem do takiego kodu jak powyżej, taki kod zaś zwraca mi tylko liste pokoi z rezerwacjami, a ja chciałbym by była cała lista pokoi z info o rezerwacji wtedy gdy istnieje.... // ROZWIĄZANE znalazłem, problemem było WHERE :-)
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 421 Pomógł: 310 Dołączył: 18.04.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Piszesz, że rozwiązaniem było WHERE, a warunek dajesz w JOIN, a nie we WHERE, a to spora różnica...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 0 Dołączył: 27.11.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
i tutaj był mój problem ulokowany :-)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 9.10.2025 - 23:18 |