![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 123 Pomógł: 0 Dołączył: 26.10.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam problem z instrukcjami, które poprawnie by mi uporządkowały dane z bazy. Mam tabelę w MySQL i pobieram jej dane za pomocą PDO. Dane te wyglądają jak poniżej. id|A | B | C 1 |1 | 1 | 1 2 |1 | 1 | 2 3 |1 | 1 | 3 4 |1 | 2 | 1 5 |1 | 2 | 2 6 |2 | 1 | 1 7 |2 | 1 | 2 Tylko że jest ich dużo dużo więcej Moje zapytanie i pobranie danych wygląda następująco
Chciałbym żeby w zależności od wartości jaka jest w A i B odpowiednio przypisywane były do id zmienne (które były by też zależne od siebie). Np. do id=3 żeby została przypisana zmienna x=1 (ze względu na wartość A) oraz zmienna y=1(ze względu na wartośćB), natomiast dla id=7 żeby została przypisana zmienna x=2 i y=1. Problemem dla mnie jest to że wartości w A i B są różne, danych w tabeli jest około 8tys. i nie wiem jak napisać instrukcje sterujące które pozwolą mi np. w przypadku gdy x=2 i y=1 zwiększyć np. wartość innej zmiennej o np. 5. Przyznam szczerze że przerasta mnie w tym przypadku samo wymyślenie sposobu na to. Bardzo proszę o pomoc. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Nie bardzo rozumiem twojego problemu..... Chesz do x i y przypisac wartosci z kolumn A oraz B. W czym problem?
Chcesz w zaleznosci od x i y zwiekszyc jakas inna zmienną. Tu skolei zwykly IF. przenosze na przedszkole -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 123 Pomógł: 0 Dołączył: 26.10.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W zależności od A i B chciałbym zmieniać zmienne. Np dla:
id|A | B | C 1 |1 | 1 | 1 tutaj chciałbym żeby wykonało się zwiększenie x= x+5 i y=y+5 i 6 |2 | 1 | 1 a tutaj żeby x=x+5+5 a y=y+5 i tak dalej w zależności od wartości A i B. Nie wiem jak to rozpisać jak np wartość max w A jest 80 a w B może być 90 tak żeby od tych dwóch wartości te zmienne się zwiększały. Nie wiem czy dobrze to tłumacze:P |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Nie umiesz zrobic:
x = x + 80*5 ? Nie przesadzasz troszke? -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 346 Pomógł: 23 Dołączył: 28.11.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przelatujesz petla po wszystkich rekordach. Pobierasz wartosc A i B, dodajesz do nich 5 i robisz update tych nowych zwiekszonych wartosci. Tak to zrozumialem.
|
|
|
![]()
|
|
Witam, Trochę to skomplikowane tzn. wytłumaczenie tego:( Mam problem z napisaniem tej pętli.
i teraz dla a=1 jest ok rysuje wszystko się tak jak powinno. Ale jeżeli już a=2 to nie wiem jak pownienem rozpisać tą pętlę, tak aby w momencie gdy a zwiększa się o jeden to do y dodaje się np 50, a x zostaje bez zmian czyli $x=15*$c;. Nie wiem jak rozpoznać w pętli i zmienić stan przy zmianie a. Bardzo proszę o pomoc |
|
|
![]()
|
|
Napisz dokladnie co ma byc dla a=1 dla a=2 dla a=3 dla a=4. Na chwile obecna zmieniasz zeznania co 5 sekund.
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Dalej nie kumam. Strzelam:
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Po części:)
Tylko chciałbym jeszcze uwzględnić zależną zmieną $b. np. $a=1 $b=55 to chciałbym żeby to : $y=15*$b+($a-1)*50; miało na uwadzę również tą zmieną $b. Jeżeli pętla przejdzie przez całe $a=1 to żeby przy pierwszym $a=2 uwzględniło ostatnią wartość $b np55 z $a=1. |
|
|
![]()
|
|
No to zapisuj sobie maksymalne $b z danego $a i wstawiaj potem w obliczenia.
|
|
![]()
|
|
Tylko nie wiem jak to zrobić
![]() potrafie sobie z mysql wyciągnąć za pomocą dodatkowego zapytania (z group by a i max( ![]() Pomoże ktoś? ![]() Pomoże ktoś? nie wiem jak wyciągnąć tą maksymalną wartośc b dla konkretnego a:( Pomoże ktoś ![]() Ten post edytował gawar 14.11.2013, 07:34:01 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 01:33 |