![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 651 Pomógł: 3 Dołączył: 31.01.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie. Wpadłem na fajny pomysł w związku z którym mam prośbę o pomoc.
Chcę zrobić skrypt, który wyświetla mi dane z pliku aktualności w formacie: na podane niże zasadzie: 2013-12-10|xxx|xxxxzxzxz 2013-11-20|xxx|xxzxzxzx DATA AKTUALNA / DZISIEJSZA 2013-10-30|xxx|xxx 2013-09-10|xx|xx powiedzmy ze z pobraniem daty sobie poradzę, rozbiciem jej również, ale jak zrobić żeby wyświetlało mi w środku aktualną datę, a np w górę 10 pozycji daty ascendycznie ![]() dodatkowa rzecz, jak zrobić, żeby na innej podstronie obliczało i wyświetlało mi tylko najbliższą aktualność? Dla wyjaśnienia napiszę co to jest. W pliku są zapisane zawody z datami - chcę żeby wyświetlany był wpis najbliższych zawodów. Ten post edytował shpaque 5.11.2013, 07:19:47 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 278 Pomógł: 36 Dołączył: 9.04.2003 Skąd: Płock Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czemu nie skorzystasz z mysql? są tam gotowe narzędzia do tego.
Mając pobrany plik w formacie ( 2013-11-05|Jakiś tytuł|Blebleble ) komendą file robisz na tych danych explode, później robisz na datach strtotime -------------------- d(^^)b
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 651 Pomógł: 3 Dołączył: 31.01.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
mysql nie probowalem nigdy, a php troche powiedzmy lykam,
ale czy strtotime przypadkiem nie dziala tylko w formacie pełnym? (01 January 1090), musiałbym rozchrzanić datę na wartości zamienić wartości miesięcy na pełne daty i dopiero? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 278 Pomógł: 36 Dołączył: 9.04.2003 Skąd: Płock Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A sprawdziłeś co strtotime "lyka"?
mysql nie próbowałeś ![]() -------------------- d(^^)b
|
|
|
![]()
|
|
dobra pomińmy na razie temat MySQL, jak będę miał chwilę to będę uczył się baz danych...
mam tak:
co teraz? |
|
|
![]()
|
|
Odczytujesz dane z pliku funkcja file, masz tablice elementów, funkcjami foreach i explode tworzysz tablicę wielowymiarową w której jedna kolumna odpowiada dacie, traktujesz ją strtotime, teraz możesz te dane posortować i wybrać odpowiednimi warunkami daty "większe" i "mniejsze" od "dziś".
Ten post edytował slash^ 5.11.2013, 11:31:25 -------------------- d(^^)b
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 587 Pomógł: 131 Dołączył: 8.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Proponuję podejście obiektowe bez file, foreach, explode, strtotime.
-------------------- Despite the tons of examples and docs, mod_rewrite is voodoo. Damned cool voodoo, but still voodoo. --Brian Moore
I never go looking for a sucker. I look for a Champion and make a sucker of of him. --Amarillo Slim Home-made : js-gui-classes | Accordion | Tabs | Carousel / php-sms-classes | Obsługa bramki SMS MultiInfo | Obsługa bramki SMS Mobiltek |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
$cur = $heap->current();
echo $cur[0] . PHP_EOL; -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 587 Pomógł: 131 Dołączył: 8.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- Despite the tons of examples and docs, mod_rewrite is voodoo. Damned cool voodoo, but still voodoo. --Brian Moore
I never go looking for a sucker. I look for a Champion and make a sucker of of him. --Amarillo Slim Home-made : js-gui-classes | Accordion | Tabs | Carousel / php-sms-classes | Obsługa bramki SMS MultiInfo | Obsługa bramki SMS Mobiltek |
|
|
![]()
|
|
...teraz już się całkiem pogubiłem... Tak na marginesie z góry dziękuję za pomoc
![]() Jeszcze raz można poprosić kod powyższy ale bez błędów? |
|
|
![]()
|
|
Sprostowanie.
Patrz http://us1.php.net/manual/en/migration54.new-features.php Cytat - Function array dereferencing has been added, e.g. foo()[0].
|
|
![]()
|
|
nic nie rozumiem z tego skryptu, poza tym po jego umieszczeniu w kodzie gdzieś 200 linijek dalej wywala mi błąd... Może dałoby się wrócić do skryptu z użyciem foreach i tak dalej..?
nikt mi nie pomoże? |
|
|
![]()
|
|
Cytat j wywala mi błąd... Postaraj się proszę doprecyzować bo tak rzeczywiście nikt Ci nie pomoże ... -------------------- Despite the tons of examples and docs, mod_rewrite is voodoo. Damned cool voodoo, but still voodoo. --Brian Moore
|
|
![]()
|
|
nie chodzi już o błąd - bo tego kodu nie pojmę, za to pojmę kod / skrypt oparty na ww. czyli file, explode, foreach... A błąd mi wywala z jakimś DIVem chyba (skoro paręset linijek dalej) ale nie wiem
Ten post edytował shpaque 14.11.2013, 08:17:15 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 77 Pomógł: 4 Dołączył: 16.04.2009 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
ło zabawe sobie robisz, mysql w chwile byś to napisał.
Proponuje daty na unix zmienić i potem sortować tym |
|
|
![]()
|
|
zrobmy to od początku. mam takie coś:
1. chcę żeby mi wyświetlił wpis najbliższy dzisiejszej dacie, ale który będzie 2. -||-, ale który był. jak zrobić żeby wyświetlił mi różnicę najmniejszą ze wszystkich w pliku, ale nie równą dacie dzisiejszej? w końcu do tego miejsca doszedłem w mękach i bólu sam, ale po resztę muszę założyć nowy temat, bo ludzie widzę nie chcą czytać - kurdę czy to tak trudno pomóc komuś komu zajmie to 5 minut? A ja musiałem nad głupimi kilkoma linijkami męczyć się przez tydzień... Temat do zamknięcia. Ten post edytował shpaque 3.12.2013, 14:28:54 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 15:38 |