![]() |
![]() |
-Kloc- |
![]()
|
Goście ![]() |
Może mi ktoś pomóc, bo już naprawdę nie wiem o co chodzi.
Mam jakiś plik php z kodowaniem UTF-8 Kod <!doctype html> <html> <head> <meta charset="UTF-8"> <title>...</title> </head> <body> HTML: ą ę ć ń ź ż ó ł ś<br /> <?Php mysql_connect("localhost", "login", "haslo")or die("Nie można nawiązać połączenia z bazą"); mysql_select_db("baza")or die("Wystąpił błąd podczas wybierania bazy danych"); mysql_query("SET NAMES utf8"); mysql_query("SET CHARACTER SET utf8"); mysql_query("SET collation_connection = utf8"); $zapytanie1 = "SELECT * FROM `tabela` "; $idzzapytanie1 = mysql_query($zapytanie1); while($pokaz = mysql_fetch_array($idzzapytanie1)) { $opis = $pokaz['1']; } echo "PHP: ą ę ć ń ź ż ó ł ś <br /> MYSQL: $opis"; ?> </body> </html> Znaki po HTML i PHP wyświetlają się prawidłowo, ale te po MYSQL już nie. W efekcie otrzymuję coś takiego: ± ê æ ñ ¼ ¿ ó ³ Gdy usunę to: Kod mysql_query("SET NAMES utf8"); mysql_query("SET CHARACTER SET utf8"); mysql_query("SET collation_connection = utf8"); Mam same krzaki: � � � � � � � � � Moja baza ma ustawione kodowanie utf8_general_ci, to samo tabela Macie może jakiś pomysł jak mogę wyświetlić tam polskie znaki? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 23:13 |